BOEKENTIP – De Plukalmanak van Claus Meyer

Soms komen er zulke leuke boeken op mijn pad dat ik die graag ook met jullie wil delen en dit maal was dat de Plukalmanak van Claus Meyer. Een geweldig naslagwerk waarin uitgelegd wordt waar en wanneer je het beste kan gaan wildplukken in Nederland.

IMG_2780       IMG_2781

Het boek wordt ook wel de ‘wildplukbijbel’ genoemd en het heeft ook wel wat bijbelachtigs door de prachtige kaft en het formaat. Bij het openen kwam me een heerlijke boekengeur tegemoet en dan ben ik al bijna om ;).

De Plukalmanak is opgedeeld in 4 jaargetijden waarin planten, bomen, bessen, noten, zeegroenten en- dieren en paddenstoelen besproken worden die in die periode goed geplukt of gegeten kunnen worden. Elke soort wordt op een aparte bladzijde uitgelicht (hoe ziet het eruit, wanneer bloeit het, wat kan je eten) met daarbij een prachtige tekening zodat je alles kan herkennen in de natuur. De tekeningen doen ouderwets aan en daar houd ik echt enorm van. Het is dus al een feestje om gewoon door het boek te bladeren.

IMG_2774                                       IMG_2776

Naast de tekeningen staan er ook mooie foto’s in het boek en wordt er per seizoen een aantal recepten gegeven zodat je aan de slag kan met wat je geplukt of gevonden hebt. In het laatste deel van het boek kan je lezen in welke natuurgebieden je juist welke soorten kan vinden, mocht je bij voorbeeld gericht willen gaan zoeken in de weilanden, naaldbossen of aan de kust. Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan hoe je voorraden kan drogen en inmaken en geeft de schrijver nog een plukadvies zodat je geen bedreigde planten of paddenstoelen gaat plukken en je de natuur respecteert!

IMG_2784           IMG_2778

Al met al een heel erg leuk naslagwerk voor als je de natuur wilt gaan ontdekken en je je eten eens ergens anders wilt gaan halen dan in de supermarkt of bij de boer! Zeker een goede cadeautip voor de aankomende decembermaand!

IMG_2773