DIY: anti-muggenspray

De zomer komt er aan en daarmee ook de muggen. Ik ben geen voorstander van het gebruik van DEET en probeer de muggen op een natuurlijke manier te weren. Zo gebruiken mijn kinderen Parakito muggenbandjes met etherische olie maar je kan ook heel makkelijk zelf anti-muggenspray maken! Monica van Aromatherapie-info.com stuurde hier een mooi recept voor.

Deze insectenspray bevat citroenmelisse en basilicum, twee kruiden die bekend staan om hun insectenwerende werking. Door toevoeging van etherische olie wordt de werking versterkt en heb je een goed werkende anti insectenspray.

mosquito-crossing-1540616     xkruidenolie-maken.jpg.pagespeed.ic._qObVrcH2h

Wat heb je nodig?

  • 2 gram verse basilicum blaadjes
  • 2 gram verse citroenmelisse blaadjes
  • 100 gram hamamelis (toverhazelaar) hydrolaat
  • Insectenwerende etherische olie zoals.: citronella, citroen-eucalyptus of citroengras.
  • Sprayflesje 100 ml

basilikum-1-1321492    lemon-balm-1355074 lemon-grass-1354904

Zo maak je het:

Doe de basilicumblaadjes en de citroenmelisse blaadjes in een glazen pot en giet hier het hamamelis hydrolaat overheen. Zorg ervoor dat de blaadjes goed onder staan. Zet dit geheel donker weg en laat het 1 week trekken, dagelijks even schudden.

Na 1 week giet je het hamamelis hydrolaat door een fijn vergiet in een glazen flesje. Dit is je basis. Deze basis kan je in de koelkast minstens 6 maanden bewaren.

Om de spray te maken neem je een glazen sprayflesje van 100 ml. en vult dit voor de helft met het hamamelis hydrolaat, voeg hier dan 3 druppels etherische olie aan toe, vul aan met water en doe de sprayverstuiver erop.

Gebruik:

Voor gebruik je flesje altijd goed schudden zodat de etherische olie zich goed verdeeld en spray dan op armen en benen. Afhankelijk van hoeveel muggen en insecten er in je omgeving hebt, of je veel zweet e.d. kan je het sprayen regelmatig herhalen.

yellow-flower-1345930