Mijn kinderen spelen graag met klei dus leek het me leuk om eens zelf een gezonde versie te maken dan de chemisch ruikende klei uit de speelgoedwinkel. Niet dat je kind daar nou direct ziek van wordt, want bij voorbeeld Playdoh bestaat ook voornamelijk uit tarwebloem, maar de kleurstoffen zijn vaak wel chemisch en met kinderen die nog wel eens een hapje nemen laat ik ze liever met mijn eigen variant spelen!
Ik ben absoluut geen creatief persoon, maar dit was echt niet moeilijk!
De hoeveelheden zijn voor flinke bollen klei, dus je kan het ook met de helft verminderen en nog andere kleurtjes maken. De kleurstoffen die ik gebruikt heb zijn biologisch en natuurlijk! Geen gekke e-nummers of zogenaamde azo-kleurstoffen die hyperactiviteit kunnen veroorzaken, maar gewoon kurkuma, rode biet of matcha!
Wat heb je nodig voor de klei (per bol):
- 1 cup tarwebloem (pas op bij glutenallergie!)
- 1 cup water
- 2 teaspoons cream of tartar / wijnsteen (let op: dit is NIET wijnsteenbakpoeder)
- 1/3e cup zout (dit lijkt veel maar is wel nodig, anders wordt het te plakkerig)
- 1 tablespoon zonnebloemolie of olijfolie (plantaardige olie)
- Kleurstof (van Biovegan)
- Citroensap
En verder: een pannetje, maatbeker en lepels, keukenrol en een theedoek die vies mag worden.
Het recept komt uit Amerika, ik heb zelf een mooie maatbeker met daarop cups aangegeven maar mocht je dat niet hebben dan staat onder het recept uitleg om het aan te passen!
Zo maak je het:
– Doe de bloem, cream of tartar en het zout in en pannetje en doe daar de olijfolie en het water bij.
– Zet het pannetje op een zacht pitje en laat langzaam warm worden terwijl je goed blijft roeren. Het is nu nog een heel nat maar dat moet ook.
– Als de klei iets dikker begint te worden voeg je de kleurstof toe, zodat die zich nog goed kan mengen.
– Er kunnen nu nog steeds klontjes in de klei zitten, dat is geen probleem, die kneed je er wel uit.
– Als de klei echt om je lepel blijft hangen dan is het goed, je merkt het wel als het zover is. Op momenten kan je denken “komt dit wel goed?” en dan ineens is het zover. Kwestie van goed blijven roeren en bewegen in die pan! Soms is de klei na een halve minuut al goed, maar soms duurt het 2-3 minuten, afhankelijk van hoe warm je pan is. Niet erbij weglopen dus!
– Laten afkoelen op een bord en als de klei koel is kneed je er wat druppels citroensap door voor de houdbaarheid.
– Klei bewaren in een afgedekte (glazen) voorraadbak in de koelkast!
– Als het droog wordt kan je er wat water bij doen voor gebruik.
– Je pannetje is nu wel vies, maar dat kan je makkelijk schoonmaken met wat keukenrol en water. Goed droogmaken en door naar je volgende kleur!
Al met al ben ik de eerste keer ongeveer 45 minuten bezig geweest voor 4 kleuren.
Veel plezier met taartjes maken 😉 !
=============================================================================
Omrekenen cups:
Omdat het onhandig kan zijn om cups te gaan omrekenen, kan je misschien nog beter maatbekertjes kopen, zoals deze van Dille en Kamille! Ik gebruik zelf ook deze dikke glazen maatbekers van Anchor Hocking, echt heel fijn!
* 1 tablespoon is ongeveer 15 mililiter
* 1 teaspoon is ongeveer 5 mililiter
* 1 cup tarwebloem is ongeveer 135 gram
* 1/3 cup zout is ongeveer 75 gram
Van cups naar milliliter:
Droge ingrediënten |
Milliliters |
1 cup | 225 ml |
¾ cup | 177 ml |
2/3 cup | 158 ml |
½ cup | 118 ml |
1/3 cup | 79 ml |
¼ cup | 59 ml |
Vloeibare ingrediënten |
Milliliters |
1 cup | 250 ml |
½ cup | 125 ml |
¼ cup | 60 ml |
1 ½ cup | 375 ml |
2 cups | 500 ml |
4 cups | 1 liter |
Bron: http://www.cupcakesenmuffins.nl/techniek/cup-hoeveelheden/