Op de site van LISA GOES VEGAN kwam ik zo’n geweldige taart tegen die ik echt even met jullie wou delen, en gelukkig mocht dat van Lisa!
Lisa eet veganistisch, wat wil zeggen dat ze geen dierlijke producten eet. Dus geen zuivel, vlees, vis, eieren, maar bij voorbeeld ook geen honing. Ik vind het inspirerend om haar site (en die van andere vegans) te bekijken en recepten uit te proberen. Ik eet geen zuivel en probeer honing te vervangen door ahornsiroop maar vlees, vis en eieren eet ik toch wel graag… maar dan uiteraard biologisch! Maar ik vind het vooral geweldig te zien (en proeven) hoe heerlijk veganistisch eten kan zijn!! Kijk vooral eens op haar site www.lisagoesvegan.nl
En dan nu de taart!
Wat zit er in?
Bodem
- 200 gram havermeel (havermout gemalen in keukenmachine)
- 5 el gesmolten kokosolie (ontgeurd)
- 2 el dadelsiroop
- snufje zout
Caramel laag
- 15 dadels
- 1 kopje water
- merg van 1/4 vanille stokje
- 1/2 theelepel himalaya zout
Frambozen laag
- 250 gram (bevroren) frambozen
Crumble
- 90 gram havermout
- 4 el (ong 120 ml) gesmolten kokosolie
- 4 el dadel/rijst/agave siroop
- 2 handjes gehakte noten naar keus (ik gebruikte walnoten)
- snuf Himalaya zout
En zo maak je de taart:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de onderkant van je taart met bakpapier. Maak eerst de bodem door alle ingrediënten bij elkaar te doen in een grote bak. Kneed met je handen totdat je een deeg-achtig structuur krijgt. Is het te kruimelig nog? Voeg wat extra water/dadel siroop toe. De bodem wordt een soort zanddeeg bodem. Niet te zoet.
- Bekleed de onderkant van de taartvorm met de bodem en zet hem voor 15 minuten in een voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen de caramel door alle ingrediënten in een keukenmachine te laten draaien. Bewaar de caramel even voor straks.
- Verwarm daarna de frambozen op heel laag vuur in een steelpannetje (of gebruik verse frambozen), druk de frambozen iets kapot zodat je een frambozen compote structuur krijgt. laat afkoelen en bewaar deze voor straks.
- Haal de bodem uit de oven en kijk of hij goudbruin is gekleurd. (Laat de oven aanstaan voor de crumble) Laat deze eventjes afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de caramel erop smeren. Zet de koek nu voor 10 minuten in de vriezer zodat de caramel hard wordt. Smeer daarna de frambozen compote erop.
- Combineer alle ingrediënten voor de crumble in een grote bak en meng goed zodat alles goed gemixt is (alles moet een beetje vochtig zijn) Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak deze in 10 minuutjes goudbruin en knapperig. Let op dat de noten niet aanbranden! (dit gaat sneller dan je denkt) Strooi de crumble pas over de taart vlak voordat je hem gaat serveren (anders wordt het niet meer knapperig)
Ik heb hem zelf nog niet gemaakt maar hij staat hoog op mijn lijstje, vooral nu er weer heerlijke verse frambozen zijn!!
Hoi hoi, super lekker!
Alleen een foutje: in de crumble ingrediënten lijst staat “4 el (ong 120 ml)”, maar dat moet 60 ml zijn (een el is ongeveer 15 ml).
Dank je!