Gezond aan je zomer beginnen

De zomer komt er weer aan, ben jij al bezig om een zomerproof lichaam te krijgen? Maak je geen zorgen, niet heel je leefstijl hoeft omgegooid te worden. Je gezonder voelen gaat sneller dan je denkt.

Ontstekingsremmende zon

Het is niet alleen een beter gevoel dat we denken te hebben in de zomer, ons lichaam reageert echt beter op de zon en vooral op de temperatuur. Ons lichaam bevat het gen ARNTL dat actiever werkt in de zomer. Dit gen heeft een ontstekingsremmende werking, vandaar dat we in de zomer een lagere ontstekingswaarden hebben. Maar voor we aan de zomer beginnen moeten we eerst nog door de lente heen komen.

Kleed je goed aan!

De lente heeft nogal wat wisselvallig weer. Het lijkt al snel warm omdat de zon weer tevoorschijn komt, maar de frisse wind hangt nog steeds in de lucht. Vandaar dat je je kleding goed moet afstemmen op het weer. Leg de sweaters en truien dus nog maar niet te ver achterin de kast, maar doe ze nog eventjes aan of neem het voor de zekerheid met je mee.

Gezondheid begint vanbinnen

Niet alleen van buiten maar ook vanbinnen moet je goed voor je lichaam zorgen. Een paar makkelijke tips om direct mee aan de slag te gaan voordat de zomer is begonnen:

  • In de ochtend is er altijd ruimte voor een schaaltje kwark, vul dit met wat lekkere verse vruchten en/of ongezouten noten, pitten en zaadjes
  • In de middag kan je kiezen voor een volkoren speltboterham, goed gevulde soep of een salade
  • In de avond is het belangrijk dat je maaltijd voor 50% uit groente bestaat
  • Laat de alcohol staan, of beperk het tot in het weekend
  • Water is je vriend, verfris het met wat stukken fruit
  • Vang wat zonnestralen op, hoe meer vitamine D hoe fitter je je voelt
Je omgeving telt mee

Nu je weet hoe je je lichaam vanbinnen en van buiten beschermd is het natuurlijk ook belangrijk om het lente gevoel te krijgen. Je mentaliteit bepaalt uiteindelijk toch je gevoel. Houdt de voorjaarsschoonmaak en gooi het een en ander om in huis, voeg wat lentebloemen toe in huis en omsingel jezelf met wat natuur. De zomer staat immers al om de hoek!


Dit is een bijdrage van gastblogger Nina