Gezond eten op vakantie

12798947_1564612590532624_6496676484541596224_n

Vorige week waren wij op vakantie naar Oostenrijk. Mijn man houdt graag van skiën dus op naar Hinterglemm. Maar dan zit ik wel altijd een beetje met het eten. Natuurlijk is het niet gek om eens een weekje te zondigen, maar met koemelkallergie en een gevoeligheid voor gluten moet je toch even alternatieven bedenken voor het eten in het hotel.

IMG_5201 IMG_5202 IMG_5203

Voor de heenreis had ik de heerlijke zoete-aardappelsalade gemaakt en wat brood van Noets gebakken. Daarnaast hadden we blauwe besjes, tomaatjes, nootjes en ananas mee en toch ook wat extra broodjes want het was een lange reis. Gelukkig zaten we in een hotel dat mee wou denken en zij hadden standaard amandelmelk en glutenvrij brood. Dat brood was van Schar, niet mijn favoriet want daar zitten vaak toevoegingen in die ik liever niet eet, maar toch duim omhoog voor de moeite. Verder was er bij het ontbijt veel fruit te vinden maar ook zoete broodjes en cake. Voor ieder wat wils 😉

IMG_5196 IMG_5197

Het avondeten bestond elke dag uit veel vlees, patat, witte pasta maar ook een heerlijke groenteschaal, gevulde salades en natuurlijk… toetjes. Ik heb me een paar keer laten verleiden tot deze suikerbommen maar merkte dit helaas gelijk aan mijn huid dus heb ik het later maar laten staan (best moeilijk als het zo voor je neus staat en er heerlijk uit ziet).

IMG_5194  IMG_5199 IMG_5195

Maar ik kon me dus best redden met salades en wat vlees of vis. De kinderen daarentegen aten de hele week patat. Gelukkig met wat tomaatjes en paprika maar mijn 2-jarige zit volop in de ‘nee’-fase en probeer er dan maar eens wat gezonds in te krijgen als er een grote bak patat in het zicht staat…

We merkten het direct: huidklachten, vreemde ontlasting en vermoeidheid maar het was wel lekker. Thuis maar weer lekker gezond koken!

Nog wat tips:

– vraag of de locatie waar je verblijft kan meedenken over producten bij bepaalde allergieën;

– zoek een supermarkt waar ze ietwat gezonde dingen verkopen (niet iedere supermarkt verkoopt biologische producten maar ik denk, beter iets van fruit dan niets);

– neem eten mee! Ik had verschillende nootjes, pakken plantaardige melk, fruit en goede broodjes mee. Ook had ik sinaasappels meegenomen en een kleine handpers. Ook in het vliegtuig kan je vaak gewoon eten meenemen, helemaal als je een aantoonbare allergie hebt;

– probeer gezonde keuzes te maken, maar van een weekje zondigen op vakantie gaan we niet dood. Mocht je echter merken dat je lichamelijke klachten krijgt kan je natuurlijk beter wel oppassen;

– maar vooral: GENIET!

IMG_5161 (1)