Je gezondheid boosten met ORAC-mixen

Weet jij al wat de ORAC- waarde is?

ORAC staat voor ‘Oxygen Radical Absorbance Capacity’; het meet de waarde in een voedingsmiddel waarmee het de strijd kan aangaan met vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn stoffen die schadelijk zijn en die vrijkomen bij oxidatie, oftewel ‘roesten’ van binnen. Deze oxidatie komt door ongezonde voeding maar ook stress en gebrek aan beweging. Dat is natuurlijk niet goed, maar gelukkig zijn er producten, vooral kruiden, met een hoge ORAC waarde zodat je lichaam een leger van anti-oxidanten binnenkrijgt om deze vrije radicalen te verwijderen.

orac

Er zijn een aantal voedingsmiddelen met een extreem hoge ORAC-waarde zoals geelwortel (kurkuma), kaneel, kruidnagel en nog talloze andere kruiden en specerijen. In onderstaande tabel zie je de ORAC waarde hiervan per 100 gram.

Kaneel 267.536
Kurkuma 159.277
Kruidnagel 314.446
Oregano 200.129
Sumak 314.400
Tijm 27.426

Ter vergelijking:

Ananas 385
Bloemkool 829
Citroensap 1225
Wortels (gekookt) 317
Wortels (rauw) 666 (2x meer dan gekookt!)

Bron: http://www.ayu.nl/ayurveda/voeding-in-de-ayurveda/orac-waarden/

Hoe krijg anti-oxidanten binnen?

Punt is wel dat de ORAC-waarde uitgedrukt is per 100 gram en dat eet je niet zo snel van enkele kruiden. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk van dit soort producten te mengen door elke maaltijd die je eet. De kant-en-klare mixen van Amanprana kunnen je hierbij helpen!

orac4   orac5
Amanprana mixen

Ik heb de Curcuma botanico mix en de Orac botanico mix (mild, er is ook spicy) van Amanprana geprobeerd; hele fijne -glazen!- potten vol gezonde anti-oxidanten. Amanprana heeft nagedacht over de samenstelling, zo bevat de curcuma mix namelijk ook zware peper, die belangrijk is voor de werking van kurkuma en sumakbes, de bes met de hoogste ORAC-waarde van alle superfoods. De combinatie’s vind ik echt lekker en net zoals de kokosolie van Amanprana zit er een diepe smaak aan. Mijn smoothie proefde ineens heel verrassend.

Deze mixen kan je voor alles gebruiken: smoothies, soep, salades, curry’s, pastagerechten, noem maar op, je kan er zelfs een stoombad van maken! Echt een goede manier om je lichaam die boost te geven die het vaak toch wel nodig heeft! Het is goed om dagelijks tussen de 3500 en 5000 antioxidanten te eten om vrije radicalen te neutraliseren en dit is dus helemaal niet moeilijk: met een koffielepel van een van de ORAC-mixen ben je er al!

(1 mespuntje = 1 g = 1189 ORAC * 1 koffielepel = 5 g = 5945 ORAC)

orac2

Nog meer producten!

Ken je ook al de andere producten van Amanprana, zoals de extra vierge kokosolie , kokosmeel of matcha thee?

Kijk eens op de website van Amanprana of Noble House voor meer informatie.