Glutenvrije en zuivelvrije pepernoten

Tja, na marsepein en speculaas kunnen natuurlijk ook de pepernoten niet achterblijven 😉

IMG_3562   IMG_3561

Ditmaal geen suikervrije variant (al is kokosbloemsuiker wel beter dan gewone geraffineerde suiker) maar wél glutenvrije en zuivelvrije pepernoten!

Wat heb je nodig?

  • 275 g boekweitmeel
  • 25 g amandelmeel
  • 60 g kokosbloesemsuiker (of meer als je van erg zoet houdt)
  • 1,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • klein beetje vanillepoeder (géén vanillesuiker) of vanille extract
  • 150 g kokosolie
  • 75 ml amandelmelk
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 ei

IMG_3558

Hoe maak je het?

Oven voorverwarmen op 180 graden. Doe alle droge ingrediënten in een kom. Laat de kokosolie smelten en voeg daarna de melk toe. Even goed roeren en voeg dit met het ei toe bij in de kom. Goed mengen totdat er een mooi deeg ontstaat. Is het te droog, voeg dan wat melk toe. Even 20 minuutjes in de koelkast zetten en draai er vervolgens mooie balletjes van. Leg deze op een bakplaat met bakpapier (ik gebruik ecologisch bakpapier) en doe dit ongeveer 15-20 minuten in de oven. Even af laten koelen en lekker smullen! Let op: de pepernoten zetten nog wel wat uit tijdens het bakken dus leg ze niet te dicht tegen elkaar aan.

Net zo lekker?

Mijn kinderen vonden deze pepernoten erg lekker, maar volwassenen vinden ze misschien minder zoet of hard dan gewone pepernoten. Dat komt omdat er niet zoveel suiker in zit dan in die uit de supermarkt. Hoewel ze misschien wat anders smaken en minder knapperig zijn vind ik dit toch een goed alternatief en het is leuk en makkelijk om samen te maken!

IMG_3563