Elk jaar wordt er op verschillende scholen door het land een schoolontbijt georganiseerd en elk jaar zijn er weer voor- en tegenstanders. Mijn dochters zitten nog niet op de basisschool dus was ik blij met het foldertje dat ik van één van mijn cliënten kreeg met daarin de uitleg van het schoolontbijt. Ik was altijd al wat sceptisch over het evenement maar schrok toch nog steeds wel van een aantal dingen die in de folder staan. Toch weet ik dat dit ontbijt voor veel mensen heel gewoon is en dat snap ik ook wel. In de gewone supermarkten is dit het aanbod en dus is het eigenlijk wel logisch dat dit veel gekocht wordt.
Mijn aandachtspunten:
– in de folder wordt geclaimd dat het schoolontbijt is om kinderen bewust te maken van een gezond ontbijt. Natuurlijk is het goed om stil te staan bij het feit dat kinderen het beste wel kunnen ontbijten, dat ze goed hun groenten en fruit moeten eten en is het goed dat er in de andere lessen ook aandacht besteed wordt aan gezond eten. Daar ben ik natuurlijk helemaal voor, helemaal omdat er ook kinderen zijn die helemaal niet ontbijten of goed eten krijgen, daar is dit al een hele winst. Maar als je dan bezig bent, waarom dan niet écht gezond voedsel aankaarten in plaats van producten aan te prijzen die helemaal niet zo gezond zijn?
– Het goede doel van dit jaar is de LINDA. Foundation, die gezinnen onder de armoedegrens een mooie decembermaand bezorgt. Uiteraard steun ik dit soort projecten, kinderen die een cadeautje krijgen met Sinterklaas of die eens lekker kunnen eten, tja daar loop ik natuurlijk niet voor weg. Maar had LINDA. nou niet beter aan een ander project kunnen meedoen of zelf iets op kunnen zetten wat onafhankelijker is? Het gaat er hier weer om dat de gezinnen onder de armoedegrens profijt kunnen hebben van een schoolontbijt, maar voor al die andere gezinnen is het gewoon valse reclame.
– Er wordt tijdens de week van het schoolontbijt aandacht geschonken aan voedselallergieën wat ik wel een prima punt vindt omdat veel mensen daar toch wel mee te kampen hebben en het altijd goed is te weten waar bij voorbeeld allemaal gluten in zitten en waarom kindjes die gluten soms beter niet kunnen eten.
Welke producten worden gebruikt bij het ontbijt?
– Brood: het voedingscentrum adviseert kinderen tot 8 jaar 3-4 sneetjes brood te eten en oudere kinderen een sneetje meer. Dus een kind van 9 mag 5 boterhammen eten op een dag. Naar mijn idee veel te veel, ook omdat het merendeel van de mensen gewoon tarwebrood eet wat vaak voor mensen niet goed te verteren is. Daarnaast bevat veel brood suiker, gist en veel gluten wat zeker niet bevorderlijk is voor de darmflora en algehele gezondheid.
– Rinse Appelstroop: normaal vind ik appelstroop een prima broodbeleg, mits niet te vaak en je wel een goede appelstroop gebruikt. Zit er dan verschil in stropen? Ja! Rinse appelstroop bevat namelijk maar heel weinig appels en veel meer suikerbieten. Ja, de suikerbieten waar ook de kristalsuiker van gemaakt worden. Zelf gebruik ik liever een appelstroop waar veel meer appels of peren in zitten.
– Bonnemaman aardbeienjam. Ingrediënten zijn: aardbeien, suiker, rietsuiker, geconcentreerd citroensap, geleermiddel: vruchtenpectine. Dus: suiker, rietsuiker en suikers uit de aardbeien. Op het etiket staat: “bevat per 100 gram 50 gram aardbeien” En verderop zien we: per 100 gram 59 gram suiker! Dat is wel heel veel suiker! Daarbij komt ook dat reguliere aardbeien een fruitsoort is dat erg veel gifsoorten bevat door bespuiten met pesticiden.
– Halvarine: tja wat moet ik daar nou nog over zeggen, het is nu wel duidelijk dat we onnodig bang zijn gemaakt voor verzadigde vetten en dat halvarine eigenlijk helemaal niet zo’n fijn product is. Het ergste vind ik nog wel de zin dat “Dit is waarom diëtisten en voedingsdeskundigen adviseren om elke boterham te besmeren met halvarine”. Ahum, oh ja? Nou ik raad liever wat anders aan! Op ons brood geen gefabriceerde boter met transvetten.
– Smeerkaas: bevat over het algemeen veel zout, deze kids variant bevat wel minder zout dan de gewone smeerkaas maar wel 3 e-nummers van smeltzouten. Smeltzouten maakt de kaas onder andere smeerbaar. Waarom iets toevoegen aan kaas om het smeerbaar te maken als je ook gewoon een plak kaas kan eten?
– 30+ kaas: “een magere variant met minder vet”. Jammer, want die vetten heb je zo nodig, helemaal kinderen in de groei en ontwikkelingsfase!
– Hetzelfde geldt voor de halfvolle melk, weer met minder vet. Sowieso ben ik geen enorme fan van melk, maar dat is ieder z’n keuze, al is het wel zo dat melk verslijmend kan werken op je lichaam en zo bacteriën de kans kan geven te groeien en vermeerderen waardoor je allerlei ontstekingen kan krijgen.
– Glutenvrije crackers: worden vaak gemaakt door maïs en rijst. 2 dingen die je beter biologisch of niet teveel kan eten in verband met genetische manipulatie en de opname van arsenicum vanuit de grond.
– Groenten en fruit: tja daar kan ik natuurlijk niet tegenin gaan, het is belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten en het is goed om kinderen daarin te stimuleren. Ik denk niet dat er veel verteld zal worden over biologische producten wat jammer is want ook dat is erg belangrijk: reguliere groenten en fruit bevatten vaak veel pesticiden die hormoonverstorend kunnen werken op mensen en vooral kleine kinderlichaampjes.
Dus…
Goed om mensen te leren over gezonde voeding maar de boodschap zal niet zijn wat ik zou vertellen tijdens mijn voorlichtingen en de producten zijn al helemaal niet producten waar ik achter sta. Als mijn kinderen naar school gaan zou ik liever andere alternatieven op de tafel zien maar helaas hebben de grote fabrikanten een grote vinger in de pap en gaat het ook hier weer grotendeels om promotie van minder gezonde voedingsmiddelen.