De meeste kerststollen uit de supermarkt zijn heel lekker, maar wel vol suiker, gluten en zuivel. Voor een keertje natuurlijk niet zo erg maar er zijn ook veel mensen die last hebben van allergieën (zoals wij voor zuivel) of gewoon bepaalde producten niet willen eten. Dus ging ik op zoek naar een glutenvrije, zuivelvrije, gistvrije, eivrije kerststol zonder geraffineerde suikers.
Ik vond hem op de site van Voedzo en dit is mijn versie:
Wat zit erin:
- 150 gram amandelmeel
- 100 gram boekweitmeel
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 85 gram kokosolie, gesmolten
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels chia zaad (paar minuutjes geweekt in 4 el water)
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 3 eetlepels ahornsiroop (of 2 el honing)
- 200 ml kokosmelk (of amandelmelk, rijstmelk)
- snuf zout
- optioneel: rozijnen & rasp van een sinaasappel (dit had ik er niet door en hij is zonder ook al zoet genoeg)
en voor het spijs:
- 150 gram gedroogde abrikozen
- 125 gram witte amandelen (of 125 gram amandelmeel)
- beetje water
- sap van een sinaasappel
en verder: keukenmachine of blender en een cakevorm die ingevet is of met bakpapier erin.
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 175 gr
- Maak eerst het spijs: maak van de amandelen meel in de keukenmachine of blender.
- Voeg de abrikozen, het sinaasappelsap en het water toe en blend totdat het lekker plakkerig spijs wordt.
- Zet even apart in een bakje.
- Meng in een kom de amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder, kaneel, chiazaad, lijnzaad en zout en eventueel de sinaasappelrasp en de rozijnen.
- Voeg hierna de melk en ahornsiroop en de kokosolie toe en meng goed.
- Doe de helft van het beslag in de cakevorm.
- Kneed het spijs en leg deze op het beslag in de cakevorm.
- Plaats de rest van het beslag over het spijs heen.
- Ongeveer 35-40 minuten in de oven, afhankelijk van hoe warm je oven is.
Fijne feestdagen!!