Je natuurlijke medicijnkit op reis!

De vakanties zijn weer begonnen en ook de zomer komt er bijna aan. Veel mensen gaan op reis en nemen dan ook medicijnen mee voor ‘je weet maar nooit’. Onderweg en op vakantie eet je vaak anders dus kan je last krijgen van je maag en darmen, maar er kunnen natuurlijk ook andere klachten optreden zoals zonverbranding, insectenbeten, allergieën, koorts, benauwdheid of slapeloosheid (jetlag). Hoe handig is het om dan een natuurlijke ‘eerste-hulp-bij-ongemakken-medicijnkit bij de hand te hebben om allerlei kwaaltjes te kunnen verzachten? Ik zeg ‘natuurlijk’ omdat ik liever zo min mogelijk chemische middelen gebruik om ons lichaam te ondersteunen.

  

Wat kan je meenemen in je natuurlijke EHBO-kitje?
 • Calendulazalf – voor de gevoelige en droge huid. Calendulabloemen hebben een verzachtende en herstellende werking, goed voor je huid tijdens een lange vlucht of autorit, maar ook prettig op locatie voor kleine wondjes of droge plekjes.
 • Groene klei (droog) – de natuurlijke wondreiniger! Maak bij een (kleine) wond een kleipapje met bronwater, plaats dit op de wond en dek af met schone doeken of verbandjes. De klei trekt de viezigheid uit de wond. Gebruik hierbij altijd schone doeken en bronwater en  ga bij twijfel naar een arts.
 • Aloe vera gel – bij insectbeten, zonnebrand en andere huidklachten kan je aloe vera gel gebruiken. Heb je geen gel bij de hand? In bijna elk warm land staat wel een aloe vera plant. De gel die direct uit de bladeren komt is helaas niet lang houdbaar dus snijd niet teveel af.
 • Basisolie – het is altijd handig om een basisolie in je tas te hebben om etherische olie mee te mengen. Je kan hiervoor denken aan jojobaolie, amadelolie of kokosolie, maar ook olijfolie of sesamolie kan je gebruiken.
 • Etherische olie: ik heb een olie medicijnkit die ik meeneem en gebruik op reis (en thuis) en ik merk dat ik de olie echt voor alles kan gebruiken!

 

Waar gebruik je de etherische-olie-medicijnkit dan voor?
 • Lavendel – voor ontspanning, slapeloosheid, brandwonden en een onrustige huid. Lavendel is ook een natuurlijk antihistamine en helpt bij onder andere hooikoorts. Muggen houden niet van lavendelgeur en daarom is lavendelolie zelfs een natuurlijk anti-muggenmiddel.
 • Tea tree (melaleuca) – in te zetten bij wondjes, wratten, schimmels, acné en luizen. Tea tree werkt desinfecterend en mag onverdund op de huid (bij volwassenen en oudere kinderen).
 • Citroen – een natuurlijke reiniger en ontsmetter, voor jezelf maar ook voor in de hotelkamer of in het vliegtuig; vieze deurklinken, kranen of traytjes, je kan het schoonmaken met verdunde citroenolie.
 • Pepermunt – een bekend middel voor een frisse smaak maar pepermunt helpt ook bij verlichting van hoofdpijn, migraine en een opgeblazen gevoel na het eten. Daarnaast kan je pepermunt ook inzetten tegen mieren en ander ongedierte.
 • Frankincense (wierook) – een basisolie die je voor van alles kan gebruiken, van een gevoelige huid tot een blaasontsteking… Frankincense kan je ook gebruiken samen met een andere olie voor het versterken van de werking van die olie.
 • Oregano – een natuurlijk antibioticum, kortstondig te gebruiken bij ziekte of griep.
 • Spijsverteringsmix – deze mix van onder andere gember, pepermunt, venkel, anijs is te gebruiken bij diarree, obstipatie, brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen. De nummer 1 olie voor op reis naar buitenlandse oorden waar je heel anders eet dan thuis!
 • Luchtwegenmix – onder andere eucalyptus en munt zorgen voor een vrije adem en verlichting bij verkoudheid en astmatische klachten. Ook lekker als je verkouden geworden bent na een lange vliegreis, een beetje breath op je borst of onder je voeten geeft je snel verlichting.
 • Mix voor spieren en gewrichten – de wintergreenolie in deze mix werkt als een soort tijgerbalsem en kan je inzetten bij spierpijn, gewrichtsklachten of vermoeide benen. Dus, heb je een lange fiets- of wandeltocht gemaakt, Deep Blue geeft verlichting waardoor je ook de rest van je reis lekker actief kan zijn!
 • Weerstandmix – voel je je wat grieperig, verkouden of krijg je last van een blaasontsteking? On Guard is dé olie om je weerstand weer op peil te krijgen.

Muffe hotelkamers of caravans?

Uiteraard is olie ook te gebruiken voor de lekkere geur in onder andere muffe hotelkamers of caravans: doe een paar druppels op een handdoekje en hang deze voor de airconditioning of een ventilatierooster. Ook kan je de olie druppelen op een geursteentje, zakdoek of een stukje terracotta.

Meer informatie over deze fijne olie of wil je een kit bestellen, neem dan gerust contact met mij op: info@gezondmetfemke.nl


NB: Gebruik altijd een 100% natuurlijk merk etherische olie. Ook bij het gebruik van -onschuldig lijkende- kruiden en thee kan er wisselwerking optreden met bijvoorbeeld medicatie, raadpleeg in dat geval eerst een apotheek of huisarts. Bij kinderen altijd de olie flink verdunnen voor gebruik!


fotobronnen: http://nl.freeimages.com/