Tips tegen een vaginale schimmelinfectie (candida)

Als vrouw heb je het soms niet makkelijk: maandelijkse ongemakken door menstruatie, bijkomende hormonale schommelingen, zwangerschappen, bevallingen en daarna de overgang. En ja, dan komt daar soms ook nog wel eens een vaginale schimmelinfectie bij… Makkelijk op te lossen door een (inwendig) pilletje of zalfje van de apotheek, maar is het niet fijner als je dat ook op een natuurlijke manier kan oplossen?

skirt-1470163

Wat is candida?

Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een gistachtige schimmel die bij iedereen aanwezig is in mond, darmen en vagina. Normaal gesproken is er een evenwicht tussen de candida schimmels en andere bacteriën maar door medicatie zoals antibiotica, parasieten en slechte voeding kan de gist draden gaan vormen en dat wordt dan candida. Dit kan hardnekkig zijn als je hier ‘gevoelig’ voor bent, wat ook kan betekenen dat je verkeerde dingen tot je neemt of te gestrest leeft waardoor je immuunsysteem niet goed werkt.

Wat te doen als je een vaginale schimmel, ook wel candida, hebt?

* Tea Tree

Koop een vaginale douche (niet de vloeistof, alleen het apparaat) en vul deze met lauwwarm water met een paar druppels tea tree olie (zeker niet teveel). Goed schudden en dan in je vagina leegspuiten. Als je etherische olie koopt kan je het beste kiezen voor een goed biologisch merk zoals Chi, Doterra of Young Living. Voor een uitwendige schimmel kan je een beetje amandelolie of kokosolie mengen met wat druppels tea tree (wederom niet teveel) en kan je daar je mee insmeren. Tea tree moet je niet te vaak gebruiken omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen maar voor zo nu en dan is het een prima olie.

4910-tea-tree-oil-nieuw

* Knoflook

Knoflook is een sterk schimmelwerend middel! Pel een knoflookteen en zorg ervoor dat het teentje en vooral het kontje nog heel is (dit is belangrijk). Pak een dun verbandje en maak een soort tampon van de knoflookteen. Zorg ervoor dat de knoflook goed vast zit in het gaasje en dat je een stukje gaas uitwendig hebt zodat je het geheel er goed uit kan trekken. Breng dit in en laat dit even zitten (kan een nacht). Probeer het teentje er voorzichtig uit te trekken.

knoflook

* Appelazijn

Voor uitwendige jeuk meng je wat appelazijn met water en doe dit op een watje of doekje. Dep hiermee je op de jeukende huid en ook een beetje inwendig als je daarbij kan. Als het teveel prikt dan kan je er wat meer water bij doen. Gewoon aan de lucht laten drogen.

appelazijn

* Yoghurt

Yoghurt (zure zuivel) zit vol goede bacteriën en heeft dus een probiotische werking. Doop een (biologische!) tampon in rechtsdraaiende yoghurt en breng deze in. Maximaal 3 uur laten zitten. Je kan de yoghurt zelfs ervoor nog even buiten de koelkast laten staan voor wat extra bacteriën

Chocolate vortex, close-up

En hoe voorkom je dan een schimmelinfectie:

Geen suikers eten! Want schimmels voeden zich met suikers. Begin bij het vermijden van alle toegevoegde suikers en ga eventueel nog door in het elimineren van de hoeveelheid koolhydraten in je andere voeding zoals fruit en granen.

En verder:

– veel groene groenten, gember, ui, verse kruiden eten en vooral goed wat water drinken. Vermijd vooral suikers, bewerkt eten, verkeerde vetten en tijdelijk zuivel en granen, mocht je regelmatig last hebben van candida!

– zorg voor goede persoonlijke hygiëne door katoenen ondergoed, natuurlijke of wasbare maandverbandjes, inlegkruisjes en tampons. Goede merken hygiëneproducten zijn bij voorbeeld: Yoni, Naty, Natracare of Cottons.

BlueApricot_M  momiji-natural-pantyliner-2pack     natracare logo    Yoni-tampons-en-maandverbandlighttampon

 

Maar let op:

– pas op bij medicatie, zwangerschap en borstvoeding,

– ga bij twijfel naar een huisarts en neem je klachten serieus,

– voor veel ziektes zijn natuurlijke oplossingen, maar deze natuurlijke middelen zijn niet altijd onschuldig en kunnen soms niet samengaan met medicatie of andere aandoeningen. Zo heeft knoflook onder andere een bloedverdunnende werking dus raadpleeg bij twijfel altijd eerst een arts!

Maar ook: ineens veel meer water drinken kan ervoor zorgen dat medicatie sneller afgebroken worden, tea tree kan een allergie veroorzaken en inwendige douches kan je soms beter niet doen bij zwangerschapscomplicaties. Denk logisch na!

panties-1165705

Bronnen:

Candida.nl

Kruidencentrum de Groene Zon – Groningen

Fotobronnen: tea treeknoflook, yoghurt, Natracare, Yoni, Cottons, rok, slipjes