TTIP – wat is het nou eigenlijk?

Vandaag was het Prinsjesdag en hebben velen de jurken en hoedjesparade gezien in Den Haag. Zoals elk jaar droeg Marianne Thieme van de Partij van de Dieren een outfit met een statement. Dit jaar was dat: zeg nee tegen TTIP. Maar wat is TTIP nou eigenlijk?

ttip

TTIP, is een –voornamelijk nog geheime- handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa – Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). De overheid stelt dat Nederland kan profiteren van deze handelsovereenkomst tussen de EU en de VS en zegt dat het een groei zal opleveren in koopkracht, banen en goedkopere producten voor consumenten. Ook zal het meer kansen geven voor MKB’ers en nieuwe bedrijven en worden er minder kosten gemaakt door het invoerrecht tussen VS en Nederland af te schaffen. Hierdoor kunnen bedrijven uitbreiden en meer banen creëren.

Als dit allemaal zo positief is, waarom zijn er dan zoveel tegenstanders?

Marianne Thieme zegt dit over TTIP: “TTIP betekent dat we chloorkippen en hormoonvlees uit de VS moeten toestaan. Dat we straks miljoenenclaims kunnen verwachten van Amerikaanse bedrijven als we milieuregels willen aanscherpen. TTIP maakt de weg vrij voor bedrijven die winst willen maken ten koste van voedselveiligheid, mens en milieu.”

Eén van de Amerikaanse organisaties waarover ze het heeft is Monsanto, een bedrijf dat agrarische producten verkoopt over de gehele wereld, zoals het welbekende RoudUp, een zwaar bestrijdingsmiddel. Door TTIP zal de macht van Monsanto alleen maar groter worden, ook op de Europese markt.

Wat zijn de nadelen van Monsanto?

– Zoals ik al zei fabriceren ze RoundUp, een bestrijdingsmiddel dat vooral gebruikt wordt voor soja en maïs, voedingsmiddelen die ook terecht komen in Europa of in veevoer (en wat het beest eet, eet jij ook!). Amerika is een van de grootste producten van maïs, dat zelfs gebruikt wordt om plastic bakjes van te maken. Soja en maïs zijn vaak genetisch gemanipuleerd om de RoundUp te kunnen weerstaan en daarom is het dus belangrijk om zowel mais als soja alleen maar biologisch te eten, omdat er dan geen RoundUp op zit!

– Monsanto is zelf ook producent van genetisch gemanipuleerde zaden van o.a. maïs, katoen, soja en koolzaad. Door TTIP zullen steeds meer genetisch gemodificeerde zaden op de Europese markt komen en daarmee dus groenten en fruit die ongezonder zijn geworden onder andere weer door de pesticiden.

– Daarnaast wil Monsanto patenten beheren op groenten- en fruitsoorten. Dit betekent dat zij bepalen welke groenten en fruit er geteeld mag worden en boeren mogen dus zelf niet meer nieuwe rassen creëren of experimenteren met kruisingen. Een groot bedrijf dat vooral slechte giffen produceert wil dus gaan bepalen wat wij mogen telen en eten, absurd natuurlijk en gewoonweg een kwestie van macht!

Denk dus goed na of je voor of tegen TTIP bent. Naast de invloed van Monsanto worden er ook vraagtekens gezet bij de positieve werking van TTIP op de arbeidsmarkt en zo zijn er nog talloze andere discutabele onderwerpen die kleven aan dit handelsverdrag.

Klik hier voor een aflevering van Zembla over Monsanto

Meer info over Monsanto

Fotobron: www.blikopnieuws.nl