Wat je allemaal kan doen met appelazijn!

Appelazijn, een natuurlijk middeltje waar je meer mee kan dan je misschien weet. Omdat het verschillende mineralen bevat kan het je spijsvertering bevorderen, maar ook is het een schoonmaakmiddel, voor zowel je zelf als je huis en de groenten die je eet!

appelazijn

Waar gebruik je het dan zoal voor?

* Afvallen en reinigen: je kan appelazijn drinken als kuur, of capsules nemen om je spijsvertering te bevorderen. Met appelazijn alleen zal je niet –veel- afvallen, het gaat uiteraard om je algehele gezonde leef- en eetstijl, maar het kan zeker de opnamen van vetten verminderen en juist de afbraak van vetten en koolhydraten versnellen. Als afvalkuur kan je 2-3 eetlepels appelazijn verdunnen met water en dit ongeveer 3x per dag nemen. Doe dit niet langer dan een maand.

* Appelazijn wordt ook ingezet bij verschillende lichamelijke kwalen. Voetschimmel, zweetvoeten of kalknagels kan je goed bestrijden door het nemen van een voetenbad met een scheut azijn. Je kan je haar ermee spoelen als je last hebt van roos, hiervoor meng je 1 deel water met 1 deel appelazijn en spoel je je haar daarna goed uit. Bij huidkwalen zoals acné, zonnebrand, wratten en een insectenbeet kan je wat azijn deppen op het geïrriteerde plekje. Dit kan ook werkzaam zijn bij aambeien maar omdat het kan prikken kan je de azijn dan ook verdunnen met wat water. Daarnaast kan het tijdelijk slikken van appelazijn onder andere door de door ontstekingsremmende werking een gunstig effect hebben op een hoge bloeddruk, reuma, cholesterol, osteoporose en galstenen, maar neem bij dit soort kwalen altijd eerst even contact op met de huisarts of apotheek!

* Je kan heel makkelijk je groenten en fruit schoonmaken met appelazijn omdat het azijn ervoor zorgt dat het vuil en de pesticiden beter te verwijderen zijn. Helaas gaat een deel van de pesticiden ook ín het fruit of in de groente en onder andere daarom vind ik het beter om biologisch te eten, maar ook daar is natuurlijk het product in de grond geweest en is het geen slecht idee om het even goed te wassen. Neem voor het wassen de verhouding 1:10 en laat groenten of fruit niet langer dan 2 minuten weken anders wordt de schil poreus en kunnen schadelijke stoffen juist erin trekken!

* Appelazijn is een sterk middel tegen bacteriën en daarom kan je het in het huishouden heel goed gebruiken voor bij voorbeeld het wassen van de ramen. Ook werkt het goed tegen kalkaanslag in de badkamer en bij vieze geurtjes in huis kan je een schaaltje azijn neerzetten in de betreffende ruimte.

* In de tuin kan je met appelazijn de strijd aangaan met onkruid: meng daarvoor  2 liter appelazijn met een half kopje zout en een halve theelepel afwasmiddel (van bij voorbeeld Sonnett of Ecover) in een plantenspuit.

* En natuurlijk maak je met wat appelazijn, citroensap en olijfolie en wat kruiden een heerlijke dressing voor over de salade!

Bronvermelding

IMG_4333