Zadencrackers!

IMG_3749

Meestal bak ik wat zoets maar ik had nu zin in iets anders en omdat ik erg houd van de smaak van –geroosterde- pompoenpitten ben ik zaden- en pittencrackers gaan maken. Ik heb 2 recepten uitgeprobeerd, eentje met veel lijnzaad, maar die bevielen wat minder dan dit recept. Het was ietsje meer werk maar toch heel simpel om te maken. Pitten en zaden zitten vol gezonde vetten en bevatten relatief weinig koolhydraten. Blijf wel goed water drinken want de (lijn)zaden absorberen veel vocht.

Wat zit erin:

  • 70 gram pompoenpitten
  • 70 gram zonnebloempitten
  • 70 gram heel lijnzaad
  • 20 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • water

En zo maak je ze:

– Verwarm je oven voor op 165 graden.

– Maal de helft van de zaden en pitten tot een meel met een blender, keukenmachine of in het blokje van je staafmixer.

– Meng dit meel met de hele zaden en voeg ongeveer 6 eetlepels water toe.

IMG_3743

– Laat dit 5-10 minuten staan zodat het vocht opgenomen wordt door de zaden en pitten.

– Voeg nu het amandelmeel toe en het zout en vervolgens voeg je nog een aantal lepels water toe zodat je een dikke smeerbare substantie krijgt. Het moet niet te nat zijn!

IMG_3744

– Smeer het ‘deeg’ uit op een bakplaat met daarop bakpapier en breng nog een laag papier aan op het deeg zodat je het uit kan rollen of pletten met je hand of een plaat. Het gaat erom dat het allemaal ongeveer even dik is.

– Haal de bovenste laag bakpapier er voorzichtig af en snijd alvast (voorzichtig ivm je bakplaat!) het deeg in zodat je alvast de vorm aan je crackers geeft.

– Bak de crackers ongeveer 15 minuten op 165 graden totdat ze al wat beginnen te bruinen bij de randjes.

– Haal de plaat daarna uit de oven (maar zet deze niet uit en houd de deur dicht) en draai ze voorzichtig om. Dit kan wel eens mis gaan, dan worden ze gewoon niet zo mooi recht, maar ach, het gaat om de smaak.

– Bak ze vervolgens nog eens ongeveer 10 minuten. Als je een hele warme oven hebt dan kan het wat korter zijn, ze moeten vooral niet te bruin worden maar wel goed droog. Je kan ook de oven iets lager zetten en de crackers dan iets langer bakken.

Als ze goed droog zijn kan je ze gewoon bewaren in een afgesloten (glazen) bak maar vers uit de oven zijn ze het lekkerst!

Eet smakelijk!

IMG_3748

Het oorspronkelijke recept komt van deze site maar ik heb t een beetje aangepast.