Regelmatig zie ik recepten brownies van zoete aardappel (bataat) voorbij komen op internet en gelukkig had mijn nichtje Roos tijd om er eentje uit te proberen! Het resultaat was lekker, niet volledig zoals een echte brownie, maar wel een gezonder alternatief. De koeken zijn geschikt voor veganisten en zijn glutenvrij!
Dit zit erin:
– 600 gram zoete aardappel (bataat)
– 80 gram amandelmeel
– 100 gram boekweitmeel
– 14 medjool dadels (ontpit)
– 4 eetlepels rauwe cacao
– 3 eetlepels ahornsiroop
– snufje zeezout
– kokosrasp
Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bataat, snijd ze in stukjes en laat ze ongeveer 20 minuten stomen (of koken met klein beetje water) zodat ze zacht worden. Als ze bijna uit elkaar vallen doe je ze in de blender of keukenmachine met de dadels. Als dit een mooie mix is geworden doe je alles in een kom met de overige ingrediënten. Goed roeren.
Doe vervolgens het ‘beslag’ in een platte bakschaal/bakplaat en bak het vervolgens ongeveer 20 minuten (als je aan het eind een vork erin prikt moet hij er schoon uitkomen). Haal de ovenschaal/bakplaat uit de oven, strooi wat kokosrasp erover en laat het 10 minuten afkoelen (heel belangrijk, anders valt hij uit elkaar). Haal het geheel uit de warme schaal/van de bakplaat en laat het nog eens 5 minuten afkoelen voordat je stukjes gaat snijden.
Eet smakelijk!