Emaillen pannen van Riess

Pannen… ik ben al een lange tijd op zoek naar een goed duurzaam alternatief voor  Teflonpannen en mijn gewone aluminium/RVS pannenset is ook aan vervanging toe. Ik heb momenteel de BK Balans+ hapjespannen en deze zijn op zich prima maar wel erg krasgevoelig, dus de zoektocht gaat door. Ik wil geen Teflonpannen meer gebruiken omdat deze pannen bestaan uit polytetrafluoroethlyene (PTFE), perfluoroctaanzuur (PFOA) en nog andere chemische stoffen die vrij kunnen komen wanneer de pannen heet worden en dus in het eten gaan zitten. Dat lijkt me logischerwijs niet erg gezond. Vanaf 2015 is PFOA verboden, maar de PTFE wordt niet verboden dus Teflon pannen blijven een risico voor de gezondheid. Van PFOA is namelijk bij proefdieren bewezen dat het kankerverwekkend is en het wordt ook gelinkt aan problemen met spijsverteringsstelsel, cholesterol, de lever en de schildklier. Hier geen Teflon dus meer, wat wel betekent dat ik verder moest kijken dan de pannenkast want Teflon zit ook in broodroosters, taartvormen, cakevormen en gourmetstelsels.

Onlangs kreeg ik van Greenjump een mooi duurzaam emaillen pannetje van Riess om uit te proberen. Emaille associeer ik vaak met  servies uit grootmoeders tijd, van die rode brede mokken voor warme chocolademelk, dus ik was zeker benieuwd naar deze pannen! Wat een verrassend leuke pannenset verkoopt Greenjump, verschillende maten pannen in vrolijke kleuren zoals roze, lavendelblauw, lichtgroen, citroengeel en turquoise. Ik kreeg een klein steelpannetje die ik heel fijn kon gebruiken voor mijn haverontbijt en van de gele kleur word je gelijk vrolijk, ook al ben je met je verkeerde been uit bed gestapt!

De pannen zijn van het merk Riess, een familiebedrijf uit Oostenrijk dat al in 1922 begon met het maken van emaille pannen. Bij goed gebruik kunnen de pannen een leven lang mee, wat zeker niet te zeggen is van Teflon pannen! Emaille is een zeer glad, niet poreus oppervlak dat geen stoffen afgeeft. Er kunnen geen stoffen uit de emaille pan in het voedsel trekken en het voedsel blijft daardoor zuiver en de smaak puur. De pannen zijn ook nog eens ‘groen’ omdat er bij de productie natuurlijke minerale bronnen gebruikt worden zoals staal, kwarts, klei, veldspar, borax en soda. Emaille is dus recyclebaar! Overige voordelen emaille:

  • Emaille is energiebesparend door goede warmtegeleiding.
  • Emaille is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie, mits geleidelijk verwarmd.
  • Emaille is snij- en krasvast.
  • Emaille is geurneutraal en niet poreus.
  • Emaille is hypoallergeen (geschikt voor nikkelallergie).
  • Emaille is afwasmachinebestendig.
  • Emaille is ‘ovenproof’ tot 250 graden.
  • Emaille is gemakkelijk schoon te maken

Conclusie: zeker een aanrader want het is gezonder, duurzaam en het ziet er geweldig leuk uit in je keuken! De pannen zijn misschien wat duurder dan de gemiddelde Ikea pan maar ik vind het wel een goede prijs-kwaliteit verhouding vooral omdat je weet dat de pannen ontzettend lang mee kunnen! Daarnaast ben ik sowieso fan van Greenjump omdat zij een ontzettend uitgebreid assortiment groene producten verkopen voor volwassenen en kinderen; van spenen tot bamboe kinderservies en van speelgoed tot slaapzakken. Echt een aanrader om eens te bekijken!

Voor meer informatie:

Greenjump duurzame pannen

Riess (bron)

pan       IMG_1404