Ervaring Hello Fresh

Overal kom je ze momenteel tegen, de mensen en dozen van Hello Fresh. Al een tijdje was ik hier benieuwd naar en vorig weekend mocht ik er eentje proberen. Lees hier of ik enthousiast ben:

Hello Fresh bezorgt de dozen in een gekoelde auto wat belangrijk is omdat er ook vlees, vis en zuivel in de box zit. Het uitpakken van de doos is als een cadeautje, je bent benieuwd wat er allemaal in zit en het is een verrassing wat je gaat eten! In de doos zitten alle producten die je nodig hebt voor je maaltijden zoals verse groenten, rijst, zuidvruchten en kruiden. Daarnaast krijg je een boekje met daarin de recepten die je gaat maken. Je hebt dus verder weinig nodig behalve pannen, keukenspullen en uiteraard wat gedroogde kruiden en olie. Handig is dus dat je weinig boodschappen hoeft te doen voor die dagen, maar je koelkast zit meteen ook flink vol, helemaal als je een box voor 5 dagen hebt!

IMG_3406     IMG_3407

Wij kregen een box voor 3 dagen en zouden die dagen Thaise curry, tomaat-paprikasoep en een aardappelsalade met zalm, spruiten en ei eten. Helaas was ik vergeten aan te geven dat wij melkvrij eten waardoor er wel zuivelproducten in de box zaten, maar die heb ik vervangen door eigen producten zoals kokosroom.

IMG_3412   IMG_3408

We begonnen met de tomaat-paprikasoep die we erg smaakvol vonden en ik maakte kennis met parelcouscous, wat best lekker was in de soep. De zelfgemaakte croutons heb ik gepimpt met franse kruiden en die vielen ook in de smaak. Dag 2 aten we de gele curry met kip, bloemkool en rijst. Hier zat ook venkel in, waar ik –tot mijn schaamte- nog nooit mee gekookt had en de combinatie met bloemkool maakte het ook een verrassend lekker recept! De derde dag zouden we zalm eten met aardappeltjes, spuiten en sla maar omdat wij allemaal niet zo van spuiten houden en ik liever geen niet-biologische sla eet heb ik de zalm gebruikt voor een eigen recept. Dat is dus jammer, dat we toch niet alle recepten hebben gemaakt, maar de andere recepten waren zeker voor herhaling vatbaar! Dus een ‘ja’ voor de recepten (al zei één van mn zussen dat ze soep niet als een volledige maaltijd zou zien) vooral als je elke dag weer inspiratieloos naar je boodschappenlijst zit te staren.

IMG_3419 IMG_3420

Ik ben wel kritisch gaan kijken naar de ingrediënten want als ik de box nog een keer zou willen gebruiken, zijn dit dan ingrediënten waar ik achter sta en die ik zelf ook zou kopen? Mijn conclusie is helaas niet overal positief:

De producten van Hello Fresh zijn veelal niet biologisch. Als je op de site kijkt naar de leveranciers dan lees je dat Hello Fresh staat voor duurzaamheid en goed leven voor beesten en eerlijke teelt voor planten. Dat is natuurlijk heel positief, ook omdat een aantal leveranciers wel richting het biologische keurmerk gaan of bepaalde biologische producten verkopen. Het wel of niet hebben van een keurmerk kan ook een financiële kwestie zijn dus daar moet je ook niet alles van af laten hangen, maar ik vraag me wel af of een –inmiddels groot- bedrijf als Hello Fresh altijd zal gaan voor het beste en dus toch vaak duurste product. Uiteindelijk gaat het ook bij hun om omzet. Maar voor groenten en vlees vind ik biologische teelt wel erg belangrijk, ik zal niet zo snel sla eten die regulier geteeld is, wat jammer is want de sla uit ons 3e gerecht had natuurlijk heel goed in een smoothie of salade gekund.

curry

Naast dit voornaamste kritische punt ook nog een paar kleine puntjes:

– de eieren waren niet-biologische mais-en-granen-eieren, wat vaak betekent dat er gebruik wordt gemaakt van genetisch gemanipuleerd maïsvoer. Iets waar ik niet achter sta. Ik eet altijd biologische eieren om de reden van het voer, het leven van de kip en de antibiotica in reguliere kip!

– de kokosmelk voor de Thaise curry bevatte een e-nummer waaraan nogal veel gezondheidsklachten gelinkt worden zoals huidproblemen, darmstoornissen, gewichtstoename en urineweginfecties (ja, ik lees altijd de etiketten).

– de abrikozen waren gezwaveld, terwijl ik zelf altijd kies voor ongezwavelde zuidvruchten (die je herkent aan de donkere kleur).

– de sojasaus heb ik niet gebruikt bij de Thaise curry omdat ik niet fan ben van soja en al helemaal niet als het reguliere soja is.

– de hoeveelheden vlees/vis was niet heel ruim, zo hadden we voor 3 personen 1 grote zalmmoot en ongeveer 300 gr kip. Dit zijn hoeveelheden waar wij wel aan gewend zijn, maar als je normaal meer eet is dit even wennen. Op zich geen slecht punt, we zouden eigenlijk allemaal wat minder vlees moeten eten, voor de dieren, voor onszelf maar vooral voor het milieu!

En dan de prijs. Wij hadden een box voor 3 dagen voor 3 personen (2 kindjes telden als 1 persoon) en normaal kost die 49 euro. Beste een flinke prijs voor 3 dagen (niet volledig biologisch) eten, al is het wel gevarieerd op deze manier. Ik heb een vergelijking gemaakt bij mijn eigen biologische bezorgdienst Bioweb en ik kwam verbazingwekkend genoeg ongeveer op hetzelfde uit!! (zie foto hieronder voor het bewijs) Ik kon daar geen rode peper vinden, ik heb de sojasaus gelaten voor wat het is en ik heb geen abrikozen besteld (door een mislukte oogst zijn die momenteel heel duur) maar verder heb ik alles bijna hetzelfde of vergelijkbaar besteld. De spuiten waren er niet meer en zijn vervangen door witlof, ook erg lekker. Bioweb bezogt voor 3,50 dus dat moet je erbij optellen, maar voor volledig biologisch is het dus amper duurder plus dan heb je een volledige zak rijst en meer couscous!!! Kan je nagaan wat het kan kosten als je het bij de moestuin of boer zelf gaat halen. (klik op de foto voor een vergroting)

bioweb rekening

Dus…

– leuk idee qua recepten, scheelt lijstjesstress

– makkelijk thuisbezorgd

– kennis maken met nieuwe producten

– de verpakkingen waren van gerecycled papier, dus dat scheelt plastic!

Maar…

… de biologische boer in de buurt is dus niet veel duurder en dan weet je precies wie en wat je steunt, je kan in gesprek met de boer als je vragen hebt en je eet lokale en seizoensgebonden producten.