Erwtensoep – de rookworst…

Vorige week heb ik voor het eerst zelf erwtensoep gemaakt. Geen idee waarom ik altijd dacht dat dat zoveel werk was want het viel enorm mee en wonderbaarlijk genoeg was dit één van de weinige recepten die we alle 4 lekker vonden! Maar met erwtensoep zit je altijd met de worst. Hoe lekker (en zout) een HEMA-worst ook is, die komt er hier niet meer in. Gelukkig vond ik bij de Ekoplaza in zowel Leeuwarden en Heerenveen een goed biologisch alternatief, zelfs eentje van de Friese boeren. Zo eten we graag: seizoensgebonden en lokaal en natuurlijk zonder schadelijke e-nummers. En gewoon erg lekker!

rooksowrst   12319342_711274339005353_990796127_n

Oh ja en wat zat er verder in de erwtensoep?

  • 300 gram spliterwten
  • 1,5 liter water
  • 2 laurierblaadjes
  • paar wortels
  • knolselderij
  • stengel bleekselderij
  • 2 preien
  • schouderkarbonade (tja varkensvlees… niet alles kan 100% goed zijn en als t biologisch is is het al veel beter dan normaal 😉 )
  • rookworst

En zo maak je het?

  1. Breng in een soeppan het water met het zout, de erwten, karbonades en laurier aan de kook. Laat 20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken.
  2. Schil en snijdt ondertussen de knolselderij, wortels, selderij en prei en spoel ze schoon.
  3. Neem de karbonade uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes. Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep. Laat zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Voor kinderen is het soms fijner om alles te pureren met de staafmixer zodat ze geen groenten zien.
  4. Leg de rookworst in de pan en laat nog 20 minuten gaar worden. Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep.

Bron recept: AH