Gezonde smoothies

Zoals ik in eerdere blogs al aangegeven heb, ik ben dol op smoothies! Met een man die amper fruit eet tenzij ik het hem voorzet is dit een goede en makkelijke manier om veel goede stoffen binnen te krijgen. En goede stoffen genoeg want mijn smoothies zijn gemaakt van fruit en/of groenten, zaadjes en olie en zitten dus vol vitamines, mineralen, bio-actieve stoffen en goede vetten. Mijn man eet dagelijks smakelijk zijn smoothie op en dat zegt wat want hij is vaak kritisch op gezond eten. Helaas zijn mijn kinderen minder enthousiast onder het mom van ‘wat de boer niet kent’ (we wonen tenslotte in Friesland) maar soms eten ze een hapje mee en valt dat dan toch best wel weer mee!

Hennepzaad en lijnzaadolie gebruik ik wel praktisch elke dag ook omdat we niet zoveel vette vis eten en dan toch goede vetten binnenkrijgen (biologische vis is best prijzig en ik wil het ook niet te vaak eten in verband met vervuilde vis maar een wekelijkse haring doen we dan weer wel). Groenten zijn super gezond dus wees absoluut niet te zuinig met de hoeveelheid groenten ten opzichte van het fruit, of laat het fruit helemaal weg!

Er zijn mensen/stromingen die zeggen dat je groenten niet met fruit moet mengen omdat er dan een gistingsproces in je maag in werking gezet wordt. Daar zit natuurlijk wel wat in, het is voor de vertering ook beter om geen fruit na een maaltijd te nemen, waarom dan wel fruit en groenten mengen in een smoothie. Dat is afwegen wat bij je past en wat voor jou werkt. Je kan er ook voor kiezen om een paar keer per week een smoothie te nemen met alleen groenten (gecombineerd met ananas kan het weer wel) of met alleen fruit en als je dan wel zin hebt in een gemengde smoothie, dan is er ook geen man overboord.

Nog een paar tips:

– kauw een beetje op de smoothie, of laat t door je mond gaan zodat er speeksel bij komt en het verteringsproces goed op gang komt. Een smoothie snel wegklokken heeft soms meer nadelen dan voordelen omdat in speeksel enzymen zitten die nodig zijn voor het verteren van fruitsuikers.

– eet/drink niet teveel, kijk goed naar hoeveel er in de smoothie gaat en vraag je bij jezelf af of je die hoeveelheid als los fruit/groenten ook zou eten.

– geniet!

Hier nog 3 lekkere ideeën waar je zelf mee kan variëren!

IMG_1468

Watermeloen

Mango

Avocado

Banaan

Zomerboerenkool

Hennepzaad

Lijnzaadolie

 

IMG_1442

Ananas

Zomerboerenkool

Banaan

Avocado

Hennepzaad

Lijnzaadolie

Broccolikiemen

11220140_1432191947108023_1710608972451695241_n

Watermeloen
Mango
Appel
Banaan
Broccolikiemen
Lijnzaadolie
Hennepzaad
Verse munt