Heerlijke gevulde speculaaskoek!

Heerlijke speculaaskoek, zonder geraffineerde suikers maar gezoet met dadels!

En met maar 7 ingrediënten!

IMG_3602

Ik kwam een heerlijk recept tegen voor een speculaaskoek zonder geraffineerde suikers en met maar 8 ingrediënten! Die heb ik snel even uitgeprobeerd en ja zeg, die smaakt goed!!! De koek wordt gezoet door dadels en het amandelmeel, verder wordt er geen honing of suikervorm gebruikt. Echt een aanrader!!

Dit zit erin:
– 100 gram amandelmeel
– 150 gram medjool dadels (even een paar uur laten weken, pit eruit halen na het weken)
– 150 gram speltmeel
– 100 gram kokosolie
– 2 eieren (gesplitst, eigeel en eiwit)
– 3 eetlepels speculaaskruiden
– 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder (ongeveer 7 gram)
– witte amandelen voor decoratie
en:
– springvorm 18 cm
– keukenmachine of blender

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vermaal 100 gram van de dadels en het amandelmeel in een keukenmachine of blender. Het moet een smeuïge substantie worden die wat plakkerig is, dus als het te droog is kan je een eetlepel water toevoegen. Zet het even weg in de koelkast.

Hak de rest van de dadels (50 gram) fijn en doe ze in een kom samen met het speltmeel, de gesmolten kokosolie, de eiwitten, de speculaaskruiden en het wijnsteenbakpoeder. Maak er een mooi deeg van.

Dit deeg verdeel je in tweeën: bedek de bodem van de springvorm met één helft van het deeg (zijkanten hoeven niet) en doe vervolgens het mengsel uit de koelkast als middelste laag. Daarna komt bovenop de tweede helft van het speculaasdeeg.

Bestrijk de bovenkant met eigeel en druk amandelen in het deeg.

Ongeveer 25 minuten bakken in de oven!

Eet smakelijk!

IMG_3600