Review: “Het energieke vrouwen voedingskompas”

Er zijn ontzettend veel boeken met tips voor een gezond leven en met lekkere recepten, maar er zijn niet veel nuttige boeken specifiek voor vrouwen. Naast ‘de Hormoonfactor’ en het geweldige hormonenboek van Rineke Dijkinga is er nóg een heel nuttig boek, namelijk ‘het energieke vrouwenkompas’ van Marjolein Dubbers. Zoals ze zelf zegt: “de ultieme gids voor elke vrouw om zicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zo lang mogelijk vitaal en gezond blijft”.

 

Hormonen, hormonen, hormonen…

Misschien denk je, weer een boek over hormonen, wat saai? Nee, ‘het energieke vrouwenkompas’ is een heel nuttig en fris boek, zowel qua vormgeving als schrijfwijze. Het is inmiddels wel duidelijk dat hormonen een groot deel van onze gezondheid bepalen, is er één hormoon uit balans, dan werken de andere hormonen niet optimaal. En die disbalans kan komen door voeding, stress en leefstijl. Ja, weer hetzelfde riedeltje, maar oh zo waar. Ik ben dus zeker voorstander van dit soort boeken: hoe meer we erover te weten komen, hoe meer we kunnen doen aan preventie van ziektes!

Wat vind je zoal in dit boek?

* Uiteraard veel uitleg over hormonen en dan uiteraard vooral hormonen die belangrijk zijn voor het vrouwenlichaam zoals oestrogenen, insuline, cortisol en leptine. Hoe werkt het hormoon, wat kan voor disbalans zorgen en hoe krijg je het hormoonniveau weer in orde? Maar zeker niet saai of ingewikkeld.

* basisinformatie over vetten, plantaardig eten, suiker, zuivel en gluten.

* het is geen kookboek maar je vindt in het boek wel een aantal heerlijke recepten, zoals snelle bosbessenjam met chia zaad, avocado-citoentaartjes en er wordt uitgelegd hoe je zelf kokosyoghurt kan maken. Hhhhmmm.

Al met al is dit een dik boek vol goede tips voor de vrouw, vol kleurrijke foto’s en kaders met heldere samenvattingen en opsommingen! Zeker een aanrader als je zelf aan de slag wil met je gezondheid en de basis wilt weten over hoe je hormonen werken.