Review: ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo

 

Opruimen, ik houd ervan, of laten we het zo zeggen, ik houd van een opgeruimd huis. Wie niet? Maar soms is het moeilijk om orde in de chaos te krijgen, kledingkasten puilen uit, spullen worden verplaatst en overal slingeren paperassen. Gelukkig is er het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo, de Japanse minimaliste die het opruimen tot een ware kunst verheven heeft!
img_8892
Orde en structuur

Zoals ik al zei, ik houd van netjes, orde en structuur. Thuis ben ik de gene die sleutels, nota’s en voedingsmiddelen weet te vinden omdat alles in principe een vaste plek heeft. Maar ik woon niet alleen en ons huis wordt soms overwoekerd door kranten, barbiekleding en boeken. Nee, van minimalisme is hier geen sprake. Maar dat wil ik wel! Dus ben ik dit boek gaan lezen, een echte bestseller, waarvan er wereldwijd al 4 miljoen exemplaren verkocht zijn! Dan moet er wel wat goeds in staan toch?

Minder stress

Marie Kondo is haar hele leven al bezig geweest met opruimen. In Japan zijn mensen sowieso veel minimalistischer en mocht je denken, dat lukt mij nooit op die manier,  deze dame heeft haar eigen methode ontwikkeld om voor eens en altijd rust in huis te krijgen. Voor iedereen! En dat is zo fijn, want rust in huis betekent vaak ook rust in het hoofd en dat zorgt weer voor minder stressbeleving =  een gezonder leven.

img_8894
Konmari-methode

De Konmari-methode is soms meedogenloos, veel dingen worden weggedaan, maar bij alles moet je voelen (ja voelen, door je handen laten gaan) of je er blij van wordt. Zo ja, dan mag je het misschien houden. ‘Waardeer je bezittingen’ en ‘Opbergen brengt voorspoed’ zijn een aantal motto’s uit het boek. Gaandeweg krijg je steeds meer zin in opruimen en die rust in je huis en hoofd, het werkt echt aanstekelijk! Een aanrader!

Ik ga dus aan de slag en kijk er met smart naar uit wanneer Marie kinderen krijgt en daar een boek over schrijft 😉

img_8893

Titel: ‘Opgeruimd’, auteur: Marie Kondo

Uitgever: LeV. boeken, prijs € 18,95

Bij voorbeeld te koop bij Boekenwereld.com