Review: ‘Het enige boek in je koffer’ door Pip & Maki
Ken je ecomama Paula al? Via haar site brengt ze je op de hoogte van allerlei ecoweetjes en geeft ze tips en trucs voor natuurlijk ouderschap. Maar ze kan meer; Paula heeft samen met Kim Smits en Matthijs Maat een geweldig leuk kinderboek gemaakt: ‘Het enige boek in je koffer’. Onder de schrijverduo Pip & Maki nemen ze je mee in de wondere wereld van onder andere Razende Prinses Roxanne, de mammoet die een trui moet en Draakje petit.
Inspirerende verhalen en mooie illustraties
‘Het enige boek in je koffer’ zit vol diverse verhalen, die gaan over dieren en kindjes, over echt spelen, gevoel en lekker buiten zijn. Van kikkerdril in de sloot en stampen in de plassen tot Odin die op de wc zit zonder wc papier, er is voor ieder wat wils. Verhalen waar kinderen zich in herkennen maar ook heerlijk bij kunnen fantaseren. De afbeeldingen zijn prachtig: kleurrijk maar zacht vormgegeven, een lust voor het oog!
‘Mannetje maan bakt bananenbrood’
Mijn kinderen vinden het een leuk boek en het wordt met veel plezier door ons voorgelezen. En mijn grootste verrassing? Uiteraard het verhaal: ‘mannetje maan bakt bananenbrood’! Dat past natuurlijk helemaal bij mijn leefstijl, dus hoe leuk is dat?! Al met al 100 bladzijden, bomvol verhalen om mee te nemen op vakantie of om gewoon lekker thuis, óf op school, te lezen!!
Een aanrader!
Titel: Het enige boek in je koffer
Auteur & illustraties Pip & Maki
Prijs € 17,50
ISBN 109089672397
Gezond aan je zomer beginnen
De zomer komt er weer aan, ben jij al bezig om een zomerproof lichaam te krijgen? Maak je geen zorgen, niet heel je leefstijl hoeft omgegooid te worden. Je gezonder voelen gaat sneller dan je denkt.
Ontstekingsremmende zon
Het is niet alleen een beter gevoel dat we denken te hebben in de zomer, ons lichaam reageert echt beter op de zon en vooral op de temperatuur. Ons lichaam bevat het gen ARNTL dat actiever werkt in de zomer. Dit gen heeft een ontstekingsremmende werking, vandaar dat we in de zomer een lagere ontstekingswaarden hebben. Maar voor we aan de zomer beginnen moeten we eerst nog door de lente heen komen.
Kleed je goed aan!
De lente heeft nogal wat wisselvallig weer. Het lijkt al snel warm omdat de zon weer tevoorschijn komt, maar de frisse wind hangt nog steeds in de lucht. Vandaar dat je je kleding goed moet afstemmen op het weer. Leg de sweaters en truien dus nog maar niet te ver achterin de kast, maar doe ze nog eventjes aan of neem het voor de zekerheid met je mee.
Gezondheid begint vanbinnen
Niet alleen van buiten maar ook vanbinnen moet je goed voor je lichaam zorgen. Een paar makkelijke tips om direct mee aan de slag te gaan voordat de zomer is begonnen:
- In de ochtend is er altijd ruimte voor een schaaltje kwark, vul dit met wat lekkere verse vruchten en/of ongezouten noten, pitten en zaadjes
- In de middag kan je kiezen voor een volkoren speltboterham, goed gevulde soep of een salade
- In de avond is het belangrijk dat je maaltijd voor 50% uit groente bestaat
- Laat de alcohol staan, of beperk het tot in het weekend
- Water is je vriend, verfris het met wat stukken fruit
- Vang wat zonnestralen op, hoe meer vitamine D hoe fitter je je voelt
Je omgeving telt mee
Nu je weet hoe je je lichaam vanbinnen en van buiten beschermd is het natuurlijk ook belangrijk om het lente gevoel te krijgen. Je mentaliteit bepaalt uiteindelijk toch je gevoel. Houdt de voorjaarsschoonmaak en gooi het een en ander om in huis, voeg wat lentebloemen toe in huis en omsingel jezelf met wat natuur. De zomer staat immers al om de hoek!
Dit is een bijdrage van gastblogger Nina
Je natuurlijke medicijnkit op reis!
De vakanties zijn weer begonnen en ook de zomer komt er bijna aan. Veel mensen gaan op reis en nemen dan ook medicijnen mee voor ‘je weet maar nooit’. Onderweg en op vakantie eet je vaak anders dus kan je last krijgen van je maag en darmen, maar er kunnen natuurlijk ook andere klachten optreden zoals zonverbranding, insectenbeten, allergieën, koorts, benauwdheid of slapeloosheid (jetlag). Hoe handig is het om dan een natuurlijke ‘eerste-hulp-bij-ongemakken-medicijnkit bij de hand te hebben om allerlei kwaaltjes te kunnen verzachten? Ik zeg ‘natuurlijk’ omdat ik liever zo min mogelijk chemische middelen gebruik om ons lichaam te ondersteunen.
Wat kan je meenemen in je natuurlijke EHBO-kitje?
- Calendulazalf – voor de gevoelige en droge huid. Calendulabloemen hebben een verzachtende en herstellende werking, goed voor je huid tijdens een lange vlucht of autorit, maar ook prettig op locatie voor kleine wondjes of droge plekjes.
- Groene klei (droog) – de natuurlijke wondreiniger! Maak bij een (kleine) wond een kleipapje met bronwater, plaats dit op de wond en dek af met schone doeken of verbandjes. De klei trekt de viezigheid uit de wond. Gebruik hierbij altijd schone doeken en bronwater en ga bij twijfel naar een arts.
- Aloe vera gel – bij insectbeten, zonnebrand en andere huidklachten kan je aloe vera gel gebruiken. Heb je geen gel bij de hand? In bijna elk warm land staat wel een aloe vera plant. De gel die direct uit de bladeren komt is helaas niet lang houdbaar dus snijd niet teveel af.
- Basisolie – het is altijd handig om een basisolie in je tas te hebben om etherische olie mee te mengen. Je kan hiervoor denken aan jojobaolie, amadelolie of kokosolie, maar ook olijfolie of sesamolie kan je gebruiken.
- Etherische olie: ik heb een olie medicijnkit die ik meeneem en gebruik op reis (en thuis) en ik merk dat ik de olie echt voor alles kan gebruiken!
Waar gebruik je de etherische-olie-medicijnkit dan voor?
- Lavendel – voor ontspanning, slapeloosheid, brandwonden en een onrustige huid. Lavendel is ook een natuurlijk antihistamine en helpt bij onder andere hooikoorts. Muggen houden niet van lavendelgeur en daarom is lavendelolie zelfs een natuurlijk anti-muggenmiddel.
- Tea tree (melaleuca) – in te zetten bij wondjes, wratten, schimmels, acné en luizen. Tea tree werkt desinfecterend en mag onverdund op de huid (bij volwassenen en oudere kinderen).
- Citroen – een natuurlijke reiniger en ontsmetter, voor jezelf maar ook voor in de hotelkamer of in het vliegtuig; vieze deurklinken, kranen of traytjes, je kan het schoonmaken met verdunde citroenolie.
- Pepermunt – een bekend middel voor een frisse smaak maar pepermunt helpt ook bij verlichting van hoofdpijn, migraine en een opgeblazen gevoel na het eten. Daarnaast kan je pepermunt ook inzetten tegen mieren en ander ongedierte.
- Frankincense (wierook) – een basisolie die je voor van alles kan gebruiken, van een gevoelige huid tot een blaasontsteking… Frankincense kan je ook gebruiken samen met een andere olie voor het versterken van de werking van die olie.
- Oregano – een natuurlijk antibioticum, kortstondig te gebruiken bij ziekte of griep.
- Spijsverteringsmix – deze mix van onder andere gember, pepermunt, venkel, anijs is te gebruiken bij diarree, obstipatie, brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen. De nummer 1 olie voor op reis naar buitenlandse oorden waar je heel anders eet dan thuis!
- Luchtwegenmix – onder andere eucalyptus en munt zorgen voor een vrije adem en verlichting bij verkoudheid en astmatische klachten. Ook lekker als je verkouden geworden bent na een lange vliegreis, een beetje breath op je borst of onder je voeten geeft je snel verlichting.
- Mix voor spieren en gewrichten – de wintergreenolie in deze mix werkt als een soort tijgerbalsem en kan je inzetten bij spierpijn, gewrichtsklachten of vermoeide benen. Dus, heb je een lange fiets- of wandeltocht gemaakt, Deep Blue geeft verlichting waardoor je ook de rest van je reis lekker actief kan zijn!
- Weerstandmix – voel je je wat grieperig, verkouden of krijg je last van een blaasontsteking? On Guard is dé olie om je weerstand weer op peil te krijgen.
Muffe hotelkamers of caravans?
Uiteraard is olie ook te gebruiken voor de lekkere geur in onder andere muffe hotelkamers of caravans: doe een paar druppels op een handdoekje en hang deze voor de airconditioning of een ventilatierooster. Ook kan je de olie druppelen op een geursteentje, zakdoek of een stukje terracotta.
Meer informatie over deze fijne olie of wil je een kit bestellen, neem dan gerust contact met mij op: info@gezondmetfemke.nl
NB: Gebruik altijd een 100% natuurlijk merk etherische olie. Ook bij het gebruik van -onschuldig lijkende- kruiden en thee kan er wisselwerking optreden met bijvoorbeeld medicatie, raadpleeg in dat geval eerst een apotheek of huisarts. Bij kinderen altijd de olie flink verdunnen voor gebruik!
fotobronnen: http://nl.freeimages.com/
Review: Deliciously Ella – smoothies & juices
Ik ben dol op de recepten van Deliciously Ella; ze zijn zonder zuivel (handig voor ons gezin met koemelkallergie), super gezond én lekker! Omdat wij niet veganistisch eten voeg ik her en der wel wat vlees of eieren toe, maar de basis van Ella haar recepten is heel fijn. En nu heeft Ella een leuk nieuw boekje geschreven over smoothies en sappen; handig omdat veel mensen (zoals ik) vaak terugvallen op dezelfde recepten en er dan weer stoppen met het maken van smoothies omdat het te saai wordt. Inspiratie is dus zeker welkom!
vezels, vitamines en mineralen
Smoothies en sappen zijn goede middelen om wat meer groenten, fruit, goede vetten en vezels binnen te krijgen. Wij Nederlanders eten over het algemeen te weinig groenten en ook zitten we laag in onze vezelinname. Waar veel artsen of diëtisten brood adviseren als belangrijkste vezelbron, zou je hiervoor eigenlijk meer groenten moeten eten! In groenten zitten namelijk veel meer vezels dan in brood en natuurlijk eet je dan direct nog meer goede stoffen zoals vitamines en mineralen. Vooral groene groenten zijn erg gezond en goed te gebruiken voor smoothies. En nee, daarmee bedoel ik niet sla, maar vooral spinazie, boerenkool of zelfs het loof van de rode biet!
verrassende recepten
Ella geeft in haar boekje zo’n 30 variaties op de smoothie en daar zitten ook zeer verassende recepten bij, zoals cashew & coffeesmoothie, worteltaartsmoothie, kokosshake met munt en een mix van sinaasappel, zoete aardappel en wortel. Je krijgt allerlei tips hoe je de heerlijkste combinaties kan maken voor je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen.
hup, aan de smoothie!
Ik zeg het eerlijk, ik heb de smoothies een beetje laten versloffen de laatste tijd, maar ik ga het zeker weer oppakken, want vooral in de zomer vind ik dit een heerlijk ontbijt of tussendoortje en wees eerlijk, zoveel werk is het nou ook weer niet…
Zoek je dus inspiratie, dan is dit boekje van Ella zeker een aanrader, ook leuk om cadeau te doen, of te vragen!
- Titel: Deliciously Ella: Smoothies & Juices
- Auteur: Ella Mills
- Prijs: € 9,99
- Uitgever: Kosmos Uitgevers
DIY: gezichtspoeder
Naast het zelf koken en bakken van lekkere gerechten vind ik het ook erg leuk, en misschien nog wel leuker, om zelf verzorgingsproducten en zalfjes te maken. Bij workshops leer ik mensen hoe je heel gemakkelijk producten maakt die je dagelijks gebruikt, zoals deodorant, tandpasta, ehbo-zalf of calendulazalf. Maar wist je dat je ook cosmetica zelf kan maken? Ik begon met gezichtspoeder waarvan alle ingrediënten natuurlijk weer eetbaar zijn!
Wat heb je nodig?
- arrowrootpoeder, of tapiocameel of maïzena
- kaneel
- cacaopoeder
- etherische lavendel olie
- eventueel jojobaolie
- schoon potje, poederkwast
(ik gebruik niet graag maïzena, tenzij het biologisch en gmo-vrij is)
en zo maak je het gezichtspoeder
Doe 2 eetlepels arrowroot in een schaaltje en voeg wat kaneel en cacao toe, afhankelijk van je huidskleur. Ik deed wat meer cacaopoeder dan kaneel omdat ik een gevoelige huid heb en kaneel kan wat irriteren.
Meng totdat je de juiste kleur hebt en voeg 1 of 2 druppels lavendelolie toe. Lavendel kalmeert de huid en geest en ruikt ook meteen heerlijk. Daarnaast zorgt het voor wat conservering.
Dit poeder in een potje doen en klaar. Ik gebruik voor dit gezichtspoeder een kwast, die ik wel eventjes langs de randen van het potje afklop voordat ik ga poederen anders heb je meteen een hele lading op je gezicht. Mijn gezicht glimt altijd erg door de vette zalf die ik gebruik maar met dit poeder gaat echt de meeste glim eraf. Let wel even erop dat het een beetje kan verstuiven als je het opbrengt.
Wil je een wat compacter poeder dat je met een sponsje opbrengt, dan kan je wat jojobaolie toevoegen zodat het wat vloeibaarder wordt.
En dat is het! Super simpel en goedkoop!
Inspiratie voor dit recept kwam van aromatherapie-info
Groene soep met spinazie, doperwten en bleekselderij!
Gisteravond aten wij deze heerlijke groene soep met spinazie, doperwten en bleekselderij! Mijn oudste dochter gruwelt ongeveer van al het eten dat groen is, maar hier gingen toch wel een paar flinke happen van naar binnen. Verbazingwekkend genoeg at mijn jongste haar bakje bijna op. Blijkbaar smaakte de soep goed 🙂
Wat zit er in de groene soep (voor ongeveer 4-6 kommen)?
- een flinke zak spinazie
- ongeveer 300 gram doperwten (bevroren)
- 2 stengels bleekselderij
- een rode ui
- knoflook naar wens
- kippenbouillon van de Kleinste Soepfabriek (heb nog steeds geen tijd gehad zelf bouillon te maken)
- een klein beetje gebakken spekjes
- kokosroom
En zo maak je de groene soep:
Bak de gesneden ui en knoflook aan in wat olie. Voeg de doperwten, spinazie en bleekselderij toe en laat dit goed warm worden. Hierna doe je de bouillon in de pan en voeg je nog wat water toe. Even laten koken en ondertussen wat spekjes bakken. Soep glad maken met de staafmixer, de room en spekjes in de pan doen en klaar!
Smakelijk eten!
En, wat over was aten wij net lekker als lunch met een boekweitcracker met amandelpasta, hhhmmm!
Review: “Het energieke vrouwen voedingskompas”
Er zijn ontzettend veel boeken met tips voor een gezond leven en met lekkere recepten, maar er zijn niet veel nuttige boeken specifiek voor vrouwen. Naast ‘de Hormoonfactor’ en het geweldige hormonenboek van Rineke Dijkinga is er nóg een heel nuttig boek, namelijk ‘het energieke vrouwenkompas’ van Marjolein Dubbers. Zoals ze zelf zegt: “de ultieme gids voor elke vrouw om zicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zo lang mogelijk vitaal en gezond blijft”.
Hormonen, hormonen, hormonen…
Misschien denk je, weer een boek over hormonen, wat saai? Nee, ‘het energieke vrouwenkompas’ is een heel nuttig en fris boek, zowel qua vormgeving als schrijfwijze. Het is inmiddels wel duidelijk dat hormonen een groot deel van onze gezondheid bepalen, is er één hormoon uit balans, dan werken de andere hormonen niet optimaal. En die disbalans kan komen door voeding, stress en leefstijl. Ja, weer hetzelfde riedeltje, maar oh zo waar. Ik ben dus zeker voorstander van dit soort boeken: hoe meer we erover te weten komen, hoe meer we kunnen doen aan preventie van ziektes!
Wat vind je zoal in dit boek?
* Uiteraard veel uitleg over hormonen en dan uiteraard vooral hormonen die belangrijk zijn voor het vrouwenlichaam zoals oestrogenen, insuline, cortisol en leptine. Hoe werkt het hormoon, wat kan voor disbalans zorgen en hoe krijg je het hormoonniveau weer in orde? Maar zeker niet saai of ingewikkeld.
* basisinformatie over vetten, plantaardig eten, suiker, zuivel en gluten.
* het is geen kookboek maar je vindt in het boek wel een aantal heerlijke recepten, zoals snelle bosbessenjam met chia zaad, avocado-citoentaartjes en er wordt uitgelegd hoe je zelf kokosyoghurt kan maken. Hhhhmmm.
Al met al is dit een dik boek vol goede tips voor de vrouw, vol kleurrijke foto’s en kaders met heldere samenvattingen en opsommingen! Zeker een aanrader als je zelf aan de slag wil met je gezondheid en de basis wilt weten over hoe je hormonen werken.
Havermout pannenkoekjes
Wauw, ontbijten alsof je in een 5-sterren restaurant zit! Naomi maakte deze heerlijke havermoutpannenkoekjes en jij kan zo ook lekker ontbijten, of lunchen, want ze zijn heel simpel te maken!
Wat heb je nodig voor ongeveer 8 pannenkoekjes
- 75 gram havermout of havermeel
- 75 gram boekweitmeel
- 1 ei
- 180 ml havermelk of een andere plantaardige melk
- snufje zout
- 2 theelepels kaneel
- 3 appels
- een handje rozijnen
- kokosolie
En zo maak je de pannenkoekjes
Maal de havermout fijn tot een meel in de keukenmachine of gebruik havermeel.
Doe dit samen met de boekweitmeel en het zout in een kom. Voeg het ei toe en vervolgens de melk en klop dit met een garde tot een glad beslag.
Voeg 1 theelepel kaneel toe en meng alles goed door elkaar, tot je een mooi egaal beslag hebt.
Verhit in een koekenpan wat kokosolie en maak kleine hoopjes van het beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin.
En:
Was de appels en snij ze in dunne partjes, bak ze in een andere koekenpan met wat kokosolie goudbruin. Voeg halverwege de rozijnen toe en bak deze even mee. Op het einde de andere theelepel kaneel toevoegen en alles goed omroeren.
Serveer de pannenkoekjes samen met het mengel van appels en rozijnen.
Smakelijk eten!
Ik ben Naomi, mama van twee kids 4 en 10 jaar oud en eigenaar van Villa Omi, mijn eigen thuiscreche. Ik voed mijn eigen kinderen en ook de gastkinderen zo natuurlijk mogelijk op: wij eten zo veel mogelijk biologisch, gluten-, lactose-, suiker- en E nummer-vrij. Ik heb een passie voor (natuurlijke) voeding en ben erg graag in de keuken te vinden. Ik kook het liefste met verse ingrediënten en probeer graag nieuwe recepten uit, uiteraard allemaal zonder pakjes en zakjes!
* Het idee voor dit recept komt van Uit Pauline’s keuken maar is een beetje aangepast.
Havermout-bosvruchtencake *glutenvrij*
Carlijn heeft weer wat lekkers gebakken: dit is één van haar favoriete en lekkerste cake’s! Zowel te eten als ontbijt, lunch of als tussendoortje… Het is een mengsel van allerlei heerlijke, gezonde ingrediënten met zacht fruit voor een extra lekkere smaak. Carlijn noemt het de havermout-bosvruchtencake!
Welke INGREDIËNTEN heb je nodig?
180 gram havermout (glutenvrij)
3 middel grote bananen
4 eieren
1 theelepel koekkruiden
1 theelepel bakpoeder
1 hand gemengde noten
5 kleine dadels zonder pit
2 handjes cranberry’s (ongezoet)
4 eetlepels (bevroren) zwarte bessen/frambozen
En zo maak je de cake:
Verwarm de oven op 180 graden. Meng alle ingrediënten in de blender of keukenmachine tot een beslag.
Doe dit beslag in een cakevorm (met ecologisch bakpapier). Zorg voor een formaat bakblik waarbij hij nog flink kan rijzen; hij zet namelijk nog behoorlijk uit. Bak de cake ongeveer 30 á 40 min in de oven.
Laat de cake een kwartier afkoelen voordat je een stukje neemt.
Heerlijk met een klein beetje biologische roomboter of notenpasta! Kindjes zijn er dol op en het fijne is; de cake is eenvoudig te maken, gezond en vrij van geraffineerde suikers! Je hoeft je niet schuldig voelen bij het eten van dit plakje cake… Wat wil je nog meer?
Laten jullie weten of hij gesmaakt heeft? 🙂
OVER CARLIJN
Ik ben Carlijn, moeder van twee kindjes van 3 en van 1 jaar oud en woonachtig in Hillegom. Ik ben parttime werkzaam als agente en daarnaast al jaren bewust bezig in de keuken: ik kook en bak zo vers mogelijk en vrij van geraffineerde suikers. Naast gezond eten bereiden houd ik ook erg van sporten en volg ik de studie tot gewichtsconsulent. Op instagram ben ik te volgen op: Carriej1985
Hieperdepiep – de ‘Olly-taart’
Wat heb je nodig?
- 225 gram spelt of boekweit (glutenvrij) meel
- 300 ml havermelk (of als je een giga voorraad moedermelk hebt, gebruik je die 😉 )
- 1/2 tl zuiveringszout
- 2 eieren
- kokosolie extra virgin
En verder:
- Amandelboter/pasta (of cashew/pinda/zonnebloempitpasta)
- Geitenyoghurt (of griekse yoghurt/kokosyoghurt)
- Bananen plakjes
- Bosbessen
Maak de flesjes als volgt:
Klop de eieren met de melk los.
Meng het meel met het zuiveringszout.
Schenk langzaam al roerend het ei/melk mengsel bij het meel en roer tot een glad beslag.
Bak ongeveer 6 middelgrote flesjes in wat kokosolie en laat ze afkoelen.
En zo maak je er een taart van (’t is echt een makkie):
Kies een mooi bordje uit en begin met een flensje.
Smeer er dun amandelboter op en beleg met plakjes banaan.
Leg hier weer een flensje op, besmeer met yoghurt en leg er wat bosbessen op.
Dan weer eentje met amandelboter en banaan. Blijf dit om en om herhalen en eindig met yoghurt en bosbessen bovenop voor een mooie feestelijke taart.
Kaarsje erop, aansteken en het feestje kan beginnen! Lang zal ze leven, lang zal ze leven…
Heerlijk smullen zonder dat mama zich zorgen hoeft te maken!
Heerlijk, een dreumes is huis en nu maar weer beginnen met bedenken van een taart voor als Olly 2 wordt, nog 1 jaar de tijd 🙂
Hoi! Ik ben Esther, moeder van drie eigenzinnige, heerlijke kinderen genaamd Lou, Keet en Olly. Ik ben assistent manager bij een natuurdrogisterij en illustrator. Mijn interesses lopen uiteen van kunst en tekenen, gezonde voeding, alternatieve geneeskunde en bloggen. Vooral gezonde recepten verzinnen voor kleintjes is nu een uitdaging voor mij, aangezien onze jongste net 1 jaar is. Ik vind het super tof om deze te mogen delen via Femke 🙂
Knoflooksaus *zuivelvrij*
Eerder al plaatste ik een recept van kruidenboter, maar wist je dat je ook knoflooksaus heel simpel zelf kan maken? Naomi dook de keuken weer in!
Wat zit er in?
- 6 el mayonaise – friszuur van Ton’s!
- 4 el plantaardige yoghurt zoals amandel of kokosstart.
- 1 el citroensap
- 2 teentjes knoflook
- 3 el verse bieslook
- peper en zout naar smaak
En zo maak je de knoflooksaus
Meng de mayonaise met de yoghurt. Snijd de knoflook en de bieslook erg fijn en voeg dit samen met het citroensap toe aan het mengsel. Breng alles op smaak met wat peper en zout. Het beste is om de saus een dag van tevoren te maken zodat de smaken goed in kunnen trekken. Hierdoor komt de knoflooksmaak beter naar voren.
Als je een mayonaise gebruikt zonder chemische toevoegingen zoals die van Ton’s dan heb je een hele natuurlijke knoflook saus. De fris-zure variant van Ton’s is ook één van de weinige mayonaises zonder suiker!
Ik ben Naomi, mama van twee kids 4 en 10 jaar oud en eigenaar van Villa Omi, mijn eigen thuiscreche. Ik voed mijn eigen kinderen en ook de gastkinderen zo natuurlijk mogelijk op: wij eten zo veel mogelijk biologisch, gluten-, lactose-, suiker- en E nummer-vrij. Ik heb een passie voor (natuurlijke) voeding en ben erg graag in de keuken te vinden. Ik kook het liefste met verse ingrediënten en probeer graag nieuwe recepten uit, uiteraard allemaal zonder pakjes en zakjes!
Bron knoflook
Zelf kruidenboter maken
Het is zo gemakkelijk om zelf kruidenboter te maken, heerlijk smeuïg met echte roomboter en de goede stoffen van verse kruiden! Naomi maakte dit lekkere recept.
Wat zit er in?
- 250 gram (gras)roomboter
- 6 tenen knoflook
- 2 el citroen
- 3 el verse bieslook
- 3 el peterselie
- peper en zout naar smaak
(uiteraard zijn alle ingrediënten biologisch)
En zo maak je het
Haal de boter uit de verpakking en laat het au bain marie in een kom wat zachter worden. De boter mag niet vloeibaar worden, maar alleen wat zachter zodat je alles goed kan mengen.
Ik ben Naomi, mama van twee kids 4 en 10 jaar oud en eigenaar van Villa Omi, mijn eigen thuiscreche. Ik voed mijn eigen kinderen en ook de gastkinderen zo natuurlijk mogelijk op: wij eten zo veel mogelijk biologisch, gluten-, lactose-, suiker- en E nummer-vrij. Ik heb een passie voor (natuurlijke) voeding en ben erg graag in de keuken te vinden. Ik kook het liefste met verse ingrediënten en probeer graag nieuwe recepten uit, uiteraard allemaal zonder pakjes en zakjes!
Geroosterde kikkererwten!
Ingrediënten voor 1 bakje:
ZO MAAK JE HET
Havermoutbroodjes (*glutenvrij)
Wil jij graag wat anders eten dan brood? Er zijn talloze recepten op internet voor broodvervangers en Francis bakte deze havermoutbroodjes. Zowel zij als haar gezin vonden ze erg lekker en je kan ze met van alles beleggen! Simpel te maken met maar 5 ingrediënten!
Voor 4 kleine of 2 grote broodjes heb je nodig:
- 100 gram glutenvrij havermeel (havermout fijnmalen met de keukenmachine)
- 100 gram yoghurt of kwark (als je graag zuivelvrij eet kan je ook plantaardige yoghurt gebruiken)
- 2 eieren
- 1 tl. bakpoeder of wijnsteenbakpoeder
- een snufje zout
en zo maak je ze:
Verwarm je oven op 180 graden. Meng alle ingrediënten met een garde door elkaar. Schep het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er rondjes van met een lepel.
Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en check even of ze gaar zijn.
Voor extra variatie kan je er nog kruiden doorheen of overheen doen. Denk bv. aan rozemarijn of zeezout of peper of Italiaanse kruiden of geraspte (geiten/schapen)kaas of miniblokjes courgette of stukjes appel en kaneel of wat je maar lekker vindt.
Beleg ze bv. met hummus/tomaat, kaas/tomaat, avocado/kipfilet, pesto/huttekäse/tomaat…mogelijkheden genoeg!
Tip: je kunt de broodjes ongeveer 3 dagen bewaren en ook even warm maken (net als pitabroodjes). Of maak er extra veel, vries ze in en doe ze even in de broodrooster voordat je ze gaat eten.
Het recept komt van de website beaufood en is her en der wat aangepast.
Ik ben Francis (39) en full-time mama, aka “house manager” van een dochter en een zoon. Met z’n vieren, plus 2 kippen en onze “leen”schapen die af en toe een tijd bij ons “het gras maaien”, wonen we in hartje Brabant. Naast mama zijn hou ik me bezig met fotograferen, koken, bakken en gezonde voeding. Hiermee probeer ik mijn kinderen een gezonde basis mee te geven en ze te leren dat je zelf een keuze kunt en mag maken voor gezonde(re) producten. Ik ben verslaafd aan het volgen van foodblogs en foodies via Instagram en Facebooken ik heb een zwak voor mooie kookboeken. Af en toe schrijf ik zelf ook een blog en deel ik mijn foto’s en receptjes op de Facebookpagina van Puur Power, ook ben ik te vinden op Instagram!
Stamppot broccoli met kikkererwten
Ben je de stamppot boerenkool, andijvie of zuurkool een beetje zat? Toe aan wat meer variatie? Naomi maakte iets heel nieuws: stamppot broccoli met kikkererwten!! Het was een succes!
Wat zit er in, voor 3-4 personen:
- een flinke stronk broccoli, of 2 kleine
- 350 gram kikkererwten (gedroogde 8-12 uur laten weken)
- 2-3 wortels
- 2 tenen knoflook
- 4 eetlepels zonnebloempitjes
- feta kaas naar smaak
- zout en peper naar smaak
En zo maak je het:
De geweekte kikkererwten in de pan doen met water en ongeveer 1,5- 2 uur laten koken, voeg de laatste 15 minuten de knoflook tenen met schil en al aan het water toe en laat even mee koken.
Stoom of kook de broccoli gaar in de pan met een klein laagje water.
Rooster intussen de zonnebloempitjes in een droge pan, tot ze iets verkleurd zijn.
Schil de wortels en haal deze door de spirelli om mooie lange slierten te krijgen.
Giet het water bij de pannen af, haal de schil van de knoflook tenen af en stamp de helft van de kikkererwten fijn met een stamper. Stamp hierna de broccoli er grof bij door.
Voeg de overgebleven kikkererwten toe aan de stamppot en roer alles goed door elkaar.
Serveren met de zonnebloempitjes, wortelsliertjes en de feta kaas naar smaak.
Smakelijk eten!
Ik ben Naomi, mama van twee kids 4 en 10 jaar oud en eigenaar van Villa Omi, mijn eigen thuiscreche. Ik voed mijn eigen kinderen en ook de gastkinderen zo natuurlijk mogelijk op: wij eten zo veel mogelijk biologisch, gluten-, lactose-, suiker- en E nummer-vrij. Ik heb een passie voor (natuurlijke) voeding en ben erg graag in de keuken te vinden. Ik kook het liefste met verse ingrediënten en probeer graag nieuwe recepten uit, uiteraard allemaal zonder pakjes en zakjes!
Chocolate chip cookies! (vrij van geraffineerde suikers en gluten!)
De allerlekkerste ‘guilt free cookies’!
Ben jij ook zo gek op chocolade? En de combinatie chocolade en koekjes? Mmm bof jij even want als je dit recept eenmaal hebt ontdekt ben je verslaafd! Als je gezond en bewust wilt leven kan het lastig zijn om lekkere dingen te laten staan. Daarom is het zo fijn om lekkere recepten te hebben waar je zonder schuldgevoel van kan genieten. Amanda maakt deze chocolate chip cookies bijna ieder weekend want ze zijn echt heel erg lekker!
Wat zit er in:
- 125 gram glutenvrije havermout
- 35 gram amandelmeel (als je niet glutenvrij hoeft kan spelt ook)
- 1 banaan
- 1 theelepel vanille extract of wat vanillepoeder
- 75 gram kokosolie
- 1 theelepel kaneel
- 1 snuf zout
- 1 theelepel baking soda of 1 EETlepel wijnsteenbakpoeder
- 1 eetlepel honing
- Veel pure chocolade (liefst 92 of 99%, cacao nibs kan ook)
En zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de banaan in een kom en voeg hierbij de havermout, bloem, baking soda, zout, vanille, kaneel en de kokosolie. De kokosolie smelt je heel snel en simpel in een steelpannetje. Gaat super snel. Als laatste de honing erdoor en maak hier een lekker beslagen van.
- Als laatste de chocolade in stukjes erdoor. Ik laat de chocolade iets groter dan normaal, want ik hou van grote brokken chocolade op mijn koekjes.
- Op een bakplaat leg je een vel bakpapier en met een eetlepel maak je bolletjes. Die druk je plat. Je kan kleine, maar ook grote koeken maken. Het is maar net of ze voor jezelf zijn of dat je ze gaat uitdelen.
- Even 20 minuten in de oven en laat ze lekker afkoelen.
- Genieten! Laat je weten of ze gelukt zijn? Enjoy!
Amanda is gek op lekker eten en vind het heerlijk om te hardlopen. Om zo gezond mogelijk te eten is ze altijd op zoek naar lekkere recepten. Dit recept kreeg ze van Carolina van Foodie-ness en sindsdien zijn ze haar favoriet. Omdat er banaan en havermout in zit is het de perfecte snack voor een druk leven. In haar dagelijkse leven heeft zij een full-time baan bij een Internationaal bedrijf en is altijd onderweg. Om niet in de verleiding te komen al het lekkers te eten wat ze onderweg tegenkomt zijn dit soort recepten voor haar een must! Probeer ze en laat ons weten wat je er van vind! Op Instagram is Amanda te vinden op: bydawn.nl en haar blog is bydawn.nl waar ze blogt over een happy & healthy life.
Carrie’s superfoodballetjes! *raw & vrij van geraffineerde suikers*
Carlijn is dol op experimenteren met gezond eten en geeft graag een twist aan bestaande recepten, zoals bij deze superfoodballetjes. Ze maakt ze regelmatig en het is echt een favoriet snackje geworden! Het originele idee kwam uit het boek van Rens Kroes maar nu zijn het echt Carrie’s superfoodballetjes geworden. Geheel suikervrij en echt een traktatie. Vol super gezonde ingrediënten die je een hoop extra energie zullen geven. Zo lekker, dat je na één balletje vaak een tweede neemt 😉
Wat zit er?
voor ongeveer 25 superfoodballetjes:
- 2/3 handen verschillende noten, het liefste walnoten en amandelen
- 15 dadels (even laten weken in (eventueel kokend) water
- een hand rozijnen
- 30 gram havermout
- een eetlepel lijnzaad
- een eetlepel chiazaad
- 4 eetlepels cacaopoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 3 eetlepels gesmolten kokosolie
- klein scheutje water
- een handje incabessen
- een wortel
- sap van een halve limoen
En zo maak je ze!
Meng alle ingrediënten in de blender of keukenmachine. Mocht het te nat zijn, voeg er dan nog wat havermout aan toe, als het te droog is voeg je er wat extra water aan toe. Strooi vervolgens op een bord of op het aanrecht wat kokossnippers en draai allemaal kleine balletjes die je door de kokossnippers rolt. Zet de balletjes een uurtje in de koelkast en smullen maar.
Bewaar ze wel in de koelkast, dan blijven ze het langst goed. Je zou de balletjes ook kunnen invriezen.
Over Carlijn
Ik ben Carlijn, moeder van twee kindjes van 3 en van 1 jaar oud en woonachtig in Hillegom. Ik ben parttime werkzaam als agente en daarnaast al jaren bewust bezig in de keuken: ik kook en bak zo vers mogelijk en vrij van geraffineerde suikers. Naast gezond eten bereiden houd ik ook erg van sporten en volg ik de studie tot gewichtsconsulent. Op instagram ben ik te volgen op: Carriej1985
Versier je lunchbox!
Volgende week beginnen de scholen en veel mensen zijn alweer aan het werk. Misschien heb je als goed voornemen bedacht om wat meer variatie aan te brengen in de lunch van jezelf, je partner of je kinderen. Maar soms kan je daar wat hulp voor gebruiken, zoals deze bento prikkers en kaartjes om de lunchbox nét even wat leuker te maken!
prikkers
Je lunchbox vullen met broodvervangers zoals salade, bananenbrood, groenten of lekkere wraps is echt niet moeilijk en hoe leuk is het om je bakje nog wat extra op te fleuren? Je kan deze vrolijke prikkers gemakkelijk zelf heel goedkoop bestellen op een-niet-nader-te-noemen-aziatische-website 😉 (mocht je t niet snappen, mail me dan even). Ja, het is plastic, dus niet heel fijn materiaal, maar voor zo’n klein prikkertje vind ik dat wel te overzien.
broodtrommelliefde
De kaartjes zijn van broodtrommelliefde; schattige plaatjes met lieve en motiverende boodschappen erop. Ik heb zelf de kinderkaarten maar ze zijn er ook voor volwassenen en op een aantal lege kaarten kan je zelf een leuke tekst schrijven of sticker plakken.
Mijn dochter vind het elke keer een verrassing wat er in haar bakje zit, dus wat mij betreft is dit een aanrader! Het motiveert haar zeker om de lunch te eten.
Zelf natuurlijke ‘Vicks’ maken
Verkoudheid, iedereen lijkt er momenteel last van te hebben. Een verstopte of snotterende neus is erg vervelend, vooral ’s nachts. Daarom gebruiken veel mensen Vicks of Luuf, maar deze middelen kan je ook heel makkelijk zelf maken, met pure en goede ingrediënten.
Misschien denk je, waarom zou je moeite doen om het zelf te maken? Nou omdat ik liever niet terpentijnolie, of vaseline (een restproduct van aardoliewinning) op mijn lichaam smeer, en al helemaal niet op dat van mijn kinderen. Ik maak graag producten zelf en met behulp van kant-en-klare etherische olie mixjes van dōTERRA is dat alleen nog maar makkelijker! Je eigengemaakte ‘Vicks Vaporub’!
BREATH olie
Etherische oliën van dōTERRA zijn ontzettend puur, zonder chemische toevoegingen en zelfs soms in te nemen (verdiep je je hiervoor echt eerst goed in de olie!). Ze verkopen losse oliën zoals lavendel, citroen en pepermunt, maar ook hele fijne mixjes voor ondersteuning van je gezondheid, zoals Breath voor de ademhaling, OnGuard voor je immuunsysteem of DigestZen voor je spijsvertering.
In de Breath olie zit een mengsel van:
- Laurier
- Eucalyptus
- Peppermunt
- Melaleuca (Tea Tree)
- citroen
- Ravensara
- Kardemom zaad
Precies in goede verhoudingen, wat altijd moeilijk zelf te maken is.
Hoe gebruik je dat?
Een lik kokosolie of een beetje olijfolie of sesamolie in je hand doen, 1 druppel breath erbij (dat is al meer dan voldoende) en lekker masseren op de borst of onder de voeten. Onder de voeten? Ja, de voetzolen nemen heel makkelijk stoffen op die door kunnen werken in het gehele lichaam. Je kan natuurlijk ook een kant en klaar potje of rollertje maken maar ik vind dit net zo handig.
Daarnaast kan je het ook in en diffuser doen, zodat de oliegeur zich door het huis kan verspreiden. Heel fijn, fris en het helpt echt! Hier staat de diffuser elke dag aan en ik wissel heerlijk geurtjes af, afhankelijk van de stemming in huis of klachten die we hebben.
Er is ook een hele fijne kit, voor verlichting van allerlei klachten die je ervaart thuis bij jezelf of je gezin. Dit soort oliën neem ik ook mee op vakantie want het is een geweldig eerste hulp middel bij wondjes, slapeloosheid, onrust, buikpijn, diarree of het opfrissen van muffe hotelkamers 😉
Hoe kan ik dat bestellen?
dōTERRA olie koop je niet in de winkel, maar bij voorbeeld via mij. Wil je meer informatie of een olie bestellen? Neem dan even contact met mij op info@gezondmetfemke.nl
Ook kom ik graag bij mensen thuis om uitleg te geven over olie, gewoon gratis (als het in de buurt is, anders benzinekosten) of via Skype, telefoon of e-mail.
Bananenbrood met chocola *glutenvrij*
Hhmmm, afgelopen week was mijn man jarig en heb ik een lekker bananenbrood met chocola gemaakt. Heel simpel met ingrediënten die je vaak wel in huis hebt. Ook lekker als tussendoortje mee naar werk of school, omdat het vrij is van geraffineerde suikers!
Wat heb je nodig?
3 rijpe bananen
4 eieren
150 gram amandelmeel
50 gram pure cacao
2 theelepels bakpoeder
50 gram gemengde noten (kies uit oa walnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandelen)
40 gram geraspte kokos
40 gram gesmolten kokosolie
Snufje zeezout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 175 graden en vet een cakevorm in of gebruik (ecologisch) bakpapier.
Maal de noten klein in een blender of nutribullet en pureer hierna de bananen daarmee. Klop de eieren in een kom en voeg daar de gepureerde banaan, het amandelmeel, de cacao, bakpoeder en een snufje zout aan toe. Spatel nu ook de gemalen noten, kokos en de gesmolten kokosolie door het beslag. Meestal laat ik de kokosolie smelten in een pannetje maar met koud weer kan je ook heel goed een bakje op de verwarming zetten. Alles even goed mengen tot een mooi beslag.
Doe het beslag in de cakevorm en plaats eventueel wat (wal)noten op de bovenkant. Bak de cake ongeveer 45 minuten in het midden van de oven.
Als het klaar is goed laten afkoelen en smullen maar!
Je kan de cake ongeveer 4-5 dagen bewaren in de koelkast (in een bewaarbak) maar ook heel goed in plakjes invriezen.
Idee voor het recept kwam van Uit Pauline’s keuken.
Elke dag Deliciously Ella
Ella Mills, voorheen Woodward, schreef dit jaar haar tweede kookboek vol lekkere plantaardige recepten. Niets voor jou dat veganistische eten? Na het lezen en proeven van deze recepten denk je wel anders, zelfs mijn man, een carnivoor in hart en nieren vond het erg smakelijk! Maar je kan natuurlijk ook wat vlees of vis toevoegen, Ella geeft daar zelfs tips voor.
Persoonlijk denk ik dat het heel verstandig is om een aantal dagen per week plantaardig te eten, zowel voor ons lichaam als voor het milieu. Zelf ben ik geen vegetariër of veganist, daarvoor vind ik het nog nét wat te lekker maar ik eet altijd biologisch en probeer steeds meer vegan recepten te integreren in onze keuken. Voor de nodige inspiratie ben ik heel blij met boeken zoals die van Ella!
Plantaardig eten voor een goede gezondheid
De plantaardige leefstijl heeft Ella geholpen te herstellen van een chronische ziekte. Het effect van goede voeding was enorm: het laten staan van suikers en dierlijke producten zorgden ervoor dat ze weer fit en gezond werd en niet meer dagen op bed moest liggen.
Lekkere recepten
Deliciously Ella Elke dag is een dik boek met fijne harde kaft. Het bevat niet alleen maar recepten maar ook uitleg over je vooraadkast, koelkast en vriezer (hoe bewaar je kliekjes, fruit en groenten het beste, ja zelfs ik kon er wat van leren) of hoe en wat je kan koken voor veel mensen. De recepten zijn voor elke maaltijd: ontbijt, to-go, salades, makkelijke maaltijden en lekker simpel en zoet 🙂
Vorige week probeerde ik zowel de groentepaella als de pasta carbonara, allebei een succes. Bij de carbonara heb ik wel wat spekjes toegevoegd voor de hartige bite, maar alsnog was het ontzettend fijn om een saus te hebben van pompoen en noten in plaats van zuivel! Zelfs mijn kritische pubernichtje at haar bordje leeg, een goede graadmeter!
Een aanrader!
Wat kan je nog meer verwachten? Nou lekkere gerechten zoals salade met wortel, rode biet en sesamzaadjes, knalroze soep, sushi met quinoa en avocado ennnnnnn double chocolate cheesecake-brownies. Oeh, die moet ik echt binnenkort maken!
Al met al een heerlijk kookboek, mooie foto’s, lekkere recepten en een goed verhaal! Zeker een aanrader voor onder de kerstboom, of om gewoon jezelf mee te verwennen!
Titel: Elke Dag Deliciously Ella
Ondertitel: Makkelijk en snel superlekker eten
Auteur: Ella Mills
Prijs: € 22,50
Uitgever: Kosmos Uitgevers
“Ons mooie voedselboek”
Bewustwording over voeding en duurzaamheid is iets dat begint bij kinderen. Wat is het dan fijn dat er mooie boeken zijn die kunnen helpen om hierover te vertellen. Eerder gaf ik al een review over de boeken ‘Waar is de zeester‘ en ‘Waar is de olifant?‘ maar nu is er ook een boek voor iets oudere kinderen: ‘Ons mooie voedselboek, alles over eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord ligt’.
Weetjes, recepten en quizjes
Waar komen bananen vandaan en hoe worden ze vervoerd? Wat is het verschil tussen een industriekip en biologische kip? En, hoe kan ik een lampje laten branden met een aardappel? Het zijn maar een paar vragen die beantwoord worden in dit mooie voedselboek. En mooi, dat is het; duidelijke tekst maar vooral prachtige illustraties van Jenny Lindhout maken van dit boek een ontdekkingstocht door de wereld van voeding en duurzaamheid. Ontzettend veel weetjes maar ook quizzen en recepten zorgen ervoor dat je uren plezier hebt aan dit boek.
Pepijn & Pepper
‘Het mooie voedselboek’ is een groot kijk-, lees- en doeboek met pagina’s van stevig dik papier. Aan de hand van Pepijn en zijn hondje Pepper beleven kinderen een voedselavontuur. Het is ontzettend leerzaam en ook heel goed te gebruiken op school of bij de kinderopvang. Het is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar maar ik ben van mening dat je het ook zeker kan voorlezen aan jongere kinderen, die snappen vaak meer dan je denkt! Alle kinderen vinden het vast leuk om te leren hoe gras uiteindelijk yoghurt wordt (een dag uit het leven van een koe) en hoe lang aardappels groeien in de grond.
Al met al een aanrader als je je kinderen meer wilt vertellen over voeding, waar het vandaan komt, hoe bepaalde producten groeien en gemaakt worden en wat het verschil is tussen ‘reguliere’ en biologische boeren.
Titel: Ons mooie voedselboek
Subtitel: Alles over je eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord ligt
Auteurs: Lisette de Jong & Ria de Jong
Illustraties: Jenny Lindhout
Prijs: € 19,95
Uitgeverij: KNNV Uitgeverij
Je gezondheid boosten met ORAC-mixen
Weet jij al wat de ORAC- waarde is?
ORAC staat voor ‘Oxygen Radical Absorbance Capacity’; het meet de waarde in een voedingsmiddel waarmee het de strijd kan aangaan met vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn stoffen die schadelijk zijn en die vrijkomen bij oxidatie, oftewel ‘roesten’ van binnen. Deze oxidatie komt door ongezonde voeding maar ook stress en gebrek aan beweging. Dat is natuurlijk niet goed, maar gelukkig zijn er producten, vooral kruiden, met een hoge ORAC waarde zodat je lichaam een leger van anti-oxidanten binnenkrijgt om deze vrije radicalen te verwijderen.
Er zijn een aantal voedingsmiddelen met een extreem hoge ORAC-waarde zoals geelwortel (kurkuma), kaneel, kruidnagel en nog talloze andere kruiden en specerijen. In onderstaande tabel zie je de ORAC waarde hiervan per 100 gram.
Kaneel | 267.536 |
Kurkuma | 159.277 |
Kruidnagel | 314.446 |
Oregano | 200.129 |
Sumak | 314.400 |
Tijm | 27.426 |
Ter vergelijking:
Ananas | 385 |
Bloemkool | 829 |
Citroensap | 1225 |
Wortels (gekookt) | 317 |
Wortels (rauw) | 666 (2x meer dan gekookt!) |
Bron: http://www.ayu.nl/ayurveda/voeding-in-de-ayurveda/orac-waarden/
Hoe krijg anti-oxidanten binnen?
Punt is wel dat de ORAC-waarde uitgedrukt is per 100 gram en dat eet je niet zo snel van enkele kruiden. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk van dit soort producten te mengen door elke maaltijd die je eet. De kant-en-klare mixen van Amanprana kunnen je hierbij helpen!
Amanprana mixen
Ik heb de Curcuma botanico mix en de Orac botanico mix (mild, er is ook spicy) van Amanprana geprobeerd; hele fijne -glazen!- potten vol gezonde anti-oxidanten. Amanprana heeft nagedacht over de samenstelling, zo bevat de curcuma mix namelijk ook zware peper, die belangrijk is voor de werking van kurkuma en sumakbes, de bes met de hoogste ORAC-waarde van alle superfoods. De combinatie’s vind ik echt lekker en net zoals de kokosolie van Amanprana zit er een diepe smaak aan. Mijn smoothie proefde ineens heel verrassend.
Deze mixen kan je voor alles gebruiken: smoothies, soep, salades, curry’s, pastagerechten, noem maar op, je kan er zelfs een stoombad van maken! Echt een goede manier om je lichaam die boost te geven die het vaak toch wel nodig heeft! Het is goed om dagelijks tussen de 3500 en 5000 antioxidanten te eten om vrije radicalen te neutraliseren en dit is dus helemaal niet moeilijk: met een koffielepel van een van de ORAC-mixen ben je er al!
(1 mespuntje = 1 g = 1189 ORAC * 1 koffielepel = 5 g = 5945 ORAC)
Nog meer producten!
Ken je ook al de andere producten van Amanprana, zoals de extra vierge kokosolie , kokosmeel of matcha thee?
Kijk eens op de website van Amanprana of Noble House voor meer informatie.
REVIEW ‘Feest voor iedereen’
‘Feest voor iedereen. SAMEN GENIETEN VAN GLUTEN-, LACTOSE-, & SUIKERVRIJE GERECHTEN’ – Alexandra Besel
Wat moet ik nou toch weer serveren op een verjaardag, borrel of cocktailfeest? Die vraag stellen we ons allemaal wel eens. Veel mensen grijpen naar de frituur voor een bitterbal of maken een flinke pan tomatensoep, maar als je het echt eens anders wilt aanpakken is dit boek een uitkomst! In ‘Feest voor iedereen’ geeft Alexandra Besel je allerlei lekkere recepten om flink indruk te maken op je gasten en alles is vrij van gluten, lactose en (geraffineerde) suikers. Zo maak je écht iedereen blij!
Heerlijke gerechten voor iedereen!
Schrijfster Alexandra Besel is ook natuurvoedingsdeskundige en gaat dus net zoals ik uit van pure voeding. Ze wil van een feestje een moment maken waarop mensen van lekkere maar toch ook gezonde gerechten kunnen genieten. Allerlei heerlijkheden komen in haar boek aan bod; van een simpele fruitsalade tot een vegetarische Shepherd’s pie, maar ook amandelscones, tuinerwtensoep, empanada’s en cocktails. Hhhhmmmm!
Basisrecepten voor elk moment
Naast deze feestgerechten krijg je ook een goede basiskennis: hoe maak ik zelf mayonaise, bouillon of notenpasta. Heel handig om te weten, niet alleen voor als je een verjaardag hebt. Verwacht niet allerlei taarten of zoetigheden in dit boek, het draait vooral om gerechten voor etentjes, hapjes bij cocktailparty’s en lekkernijen voor een buitenfeest. En nog véél meer natuurlijk. Al staan de zoete rooibos-ahorncake en worteltaartbonbons hoog op mijn lijstje om eens te maken!! Leuk detail: je ziet dat ze graag werkt met eetbare bloemen, iets waar ik enorm van houd, het heeft direct een vrolijk effect!Al met al een heel handig boek voor als je weer eens met je handen in je haar zit wat je de komende verjaardag of tijdens de feestdagen moet serveren. Genoeg lekkere en feestelijke inspiratie.
Titel: ‘Feest voor iedereen’
Subtitel: ‘Samen genieten van gluten-, lactose-, & suikervrije gerechten’
Auteur: Alexandra Besel
Uitgeverij: Fontaine
Prijs: € 19,95
Te bestellen bij bol.com of Boekenwereld.com
WORKSHOP WIKKELS EN KOMPRESSEN
*** WORKSHOP WIKKELS EN KOMPRESSEN***
een workshop om de herfst en winter natuurlijk gezond door te komen!
Wikkels en kompressen zijn natuurlijke middelen die ingezet kunnen worden bij veel dagelijkse klachten, zoals oorpijn, buikpijn, hoofdpijn, zowel voor volwassenen als kinderen. Hierbij maken we gebruik van natuurlijke middelen zoals wol, citroen, kamille, ui en kool; producten zijn die je vaak wel in huis hebt.
Tijdens deze workshop ga ik je een aantal wikkels en kompressen uitleggen, zoals:
– een oorwikkel, te gebruiken bij oorpijn
– een kuitwikkel en/of voetwikkel, om koorts wat dragelijker te maken
– een halswikkel, bij keelpijn
– een kompres tegen buikpijn
– koolkompressen tegen onder andere hoofdpijn, kneuzingen of borstontsteking.
Wil je ook leren hoe je natuurlijke middelen in kan zetten bij deze klachten zodat je niet pijnstillers of andere medicatie hoeft te gebruiken? KOM DAN NAAR DE WORKSHOP!
Incl drinken en lekkers + sheets met uitleg!
Wanneer: 19 januari 19.30-21.30 uur
Waar: Wirdum (FRL) of eigen locatie
Prijs: 15 euro
Wil je meedoen? Mail mij dan op info@gezondmetfemke.nl
TIP: vind je dit leuk om samen met je moeder, zus, vriendin, buurvrouw… te doen? Als je je met 2 personen aanmeldt dan betalen jullie samen niet 30 maar 25 euro totaal.
Mocht je wel interesse hebben maar kan je niet op deze datum, neem dan gerust contact met mij op zodat we kunnen kijken of een andere datum -ook- haalbaar is.
Review: ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo
Opruimen, ik houd ervan, of laten we het zo zeggen, ik houd van een opgeruimd huis. Wie niet? Maar soms is het moeilijk om orde in de chaos te krijgen, kledingkasten puilen uit, spullen worden verplaatst en overal slingeren paperassen. Gelukkig is er het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo, de Japanse minimaliste die het opruimen tot een ware kunst verheven heeft!
Orde en structuur
Zoals ik al zei, ik houd van netjes, orde en structuur. Thuis ben ik de gene die sleutels, nota’s en voedingsmiddelen weet te vinden omdat alles in principe een vaste plek heeft. Maar ik woon niet alleen en ons huis wordt soms overwoekerd door kranten, barbiekleding en boeken. Nee, van minimalisme is hier geen sprake. Maar dat wil ik wel! Dus ben ik dit boek gaan lezen, een echte bestseller, waarvan er wereldwijd al 4 miljoen exemplaren verkocht zijn! Dan moet er wel wat goeds in staan toch?
Minder stress
Marie Kondo is haar hele leven al bezig geweest met opruimen. In Japan zijn mensen sowieso veel minimalistischer en mocht je denken, dat lukt mij nooit op die manier, deze dame heeft haar eigen methode ontwikkeld om voor eens en altijd rust in huis te krijgen. Voor iedereen! En dat is zo fijn, want rust in huis betekent vaak ook rust in het hoofd en dat zorgt weer voor minder stressbeleving = een gezonder leven.
Konmari-methode
De Konmari-methode is soms meedogenloos, veel dingen worden weggedaan, maar bij alles moet je voelen (ja voelen, door je handen laten gaan) of je er blij van wordt. Zo ja, dan mag je het misschien houden. ‘Waardeer je bezittingen’ en ‘Opbergen brengt voorspoed’ zijn een aantal motto’s uit het boek. Gaandeweg krijg je steeds meer zin in opruimen en die rust in je huis en hoofd, het werkt echt aanstekelijk! Een aanrader!
Ik ga dus aan de slag en kijk er met smart naar uit wanneer Marie kinderen krijgt en daar een boek over schrijft 😉
Titel: ‘Opgeruimd’, auteur: Marie Kondo
Uitgever: LeV. boeken, prijs € 18,95
Bij voorbeeld te koop bij Boekenwereld.com
Online supplementen kopen: ondersteun jezelf en een goed doel!
Extra vitamines, mineralen en kruiden, heb je ze nodig of kan je je voedingsstoffen niet gewoon uit groenten en fruit halen? Ik gebruik regelmatig supplementen en in deze blog leg ik uit waarom. En het mooie is, ik heb nu een website gevonden waarbij ze vaak voordeliger kan kopen en je tegelijk doneert aan een goed doel. Dat noem ik een win-winsituatie!
Gezond leven bestaat voor mij uit meer dan het eten van pure voeding en beweging. Naast deze basisbehoeftes ondersteun ik mijn lichaam, en die van mijn cliënten, vaak met diverse kruiden of geneeskrachtige planten. Ook slik ik een aantal supplementen, sommige dagelijks zoals omega 3 en magnesium en andere als ik daar meer behoefte aan heb, zoals vitamine C, Probiotica of Echinacea. Door bodemuitputting, uitlaatgassen en pesticiden bevatten veel voedingsmiddelen veel minder vitamines en mineralen dan jaren terug (zie ook Geigy onderzoek). Omdat mijn lichaam soms aangeeft even wat extra ondersteuning nodig te hebben slik ik daarom pillen of poeders. Uit voeding alleen, hoe gezond ook, krijg ik soms gewoonweg niet voldoende of de juiste stoffen.
En laten we eerlijk zijn, hoe goed het ook is om vitamines en mineralen uit groenten, fruit of andere producten te halen, soms is het makkelijker en toegankelijker om dit -extra- te slikken in een vorm van een supplement. Je hebt niet altijd tijd of zin om cranberry’s te zoeken of rauwe knoflook te eten, dan is het goed te weten dat er alternatieven zijn!
Diverse merken
Maar er is nogal een verschil tussen verschillende merken supplementen. Persoonlijk kies ik niet voor huismerken van gewone drogisten omdat die producten vaak synthetische stoffen bevatten die slecht opgenomen worden door het lichaam. Beter kan je kiezen voor vitamines van een -liefst biologisch- merk zoals Solgar, Bonusan of AOV, gemakkelijk online te bestellen via Vitaminstore (bekijk deze website voor korting) of te halen bij een G&W winkel of Holland and Barrett (voorheen de Tuinen).
1korting.com
Naast vitamines kan je daar vaak ook goede verzorgingsproducten en gezonde voedingsmiddelen kopen zoals tandpasta, keltisch zeezout of kokosolie. Online kopen scheelt weer een ritje naar de winkel en als je kijkt op de website 1korting.com kan je heel handig zoeken of er nog kortingsacties zijn! Het mooie is, als je via deze website doorklikt naar de gewenste webwinkel steun je bij je aankoop een goed doel naar keuze; zo ben je goed bezig voor jezelf en voor een ander! Geen extra kosten, 1korting.com regelt de donatie.
Review: ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’, vegetarische burgers voor het hele gezin!
Vlees, we eten er over het algemeen veel te veel van. Het milieu wordt volledig overbelast door onder andere mestgassen (CO2, methaan en N2O) om over het dierenleed maar niet te spreken. Maar nee, ik ben geen heilige, en ook geen vegetariër. Wel ben ik mij ervan bewust dat dit anders moet, eten wij een aantal dagen per week geen vlees en kan en ben ik op zoek gegaan naar recepten voor vegetarische burgers. In het boek ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’ kreeg ik voldoende inspiratie!
vega-burgers, ook voor de echte carnivoor!
Vegetarische burgers uit de supermarkt bevatten vaak ingrediënten die ik liever niet eet, zoals soja of een aantal e-nummers. Dat kan ik zelf ook dacht ik! Onlangs maakte ik al veganistische linzen-wortelburgers, wonderbaarlijk genoeg het enige gerecht in ons gezin dat door iedereen gewaardeerd werd. Toen mijn man, een geboren carnivoor, vroeg of ik ze weer eens ging maken wist ik dat het een succes was! Ik ging op zoek naar meer recepten en kwam uit bij het boek ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’; een kookboek vol recepten om zelf dit soort ‘vleesvervangers’ te maken.
Lekker veel groenten!
Er worden voor de burgers diverse ingrediënten gebruikt zodat je goed kan afwisselen, ook soja, maar die kan je desgewenst door iets anders vervangen. De havermoutburgers met kokos en tomaat, broccoliburgers met quinoa en de provinciaalse winterburgers met cashewnoten staan hoog op mijn lijstje om te gaan maken.
Daarnaast bevat het boek recepten voor balletjes, die je bij voorbeeld lekker bij de borrel kan eten. Het enige nadeel is dat er staat dat ze gefrituurd moeten worden, eens uitproberen of dat ook anders kan. Ik vind het erg leuk dat er ook nog uitgelegd wordt hoe je zelf heel simpel vegetarisch broodbeleg kan maken zoals wortelspread, hummus, tapenade’s en pesto’s. Veel groenten, lekker gezond!
Al met al een gevarieerd boek vol ideeën om eens wat minder vlees te eten en wat meer groenten. Goed voor jezelf, je gezin en het milieu!
“Waar is de zeester?” – mooi kinderboek over de plastic soep!
Wij zijn dol op kinderboeken en helemaal als ze aansluiten bij gezond leven en duurzaamheid. “Waar is de zeester” van Barroux is hier een heel mooi voorbeeld van; wij zijn enthousiast!
Afgelopen zomer was ik op het stand van Texel waar papieren afvalzakjes uitgedeeld werden aan de strandgangers. Ondanks die zakjes vond ik er toch nog best wat lege pakjes drinken en ijscoverpakkingen. Ik vind het vreselijk hoeveel afval wij met zijn allen produceren en dat de dieren en natuur hier de dupe van zijn. Ondanks het bewustzijn over de groter wordende afvalberg en plastic soep wordt er toch nog verbazingwekkend veel afval gewoon op straat of in het bos/op het strand gegooid.
Persoonlijk vind ik dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met voorlichting over duurzaam leven en de problemen in de oceanen en regenwouden. Kinderen kunnen natuurlijk nog niet de totale omvang van bij voorbeeld de plastic soep beseffen, maar je kan ze er zeker meer over vertellen. Hoe eerder er bewustzijn over is, hoe beter!
Blij verrast was ik toen ik een kinderboek tegenkwam dat hierbij kwam helpen: “Waar is de zeester?” van Barroux. En zoek- en kijkboek waarbij je zelf het verhaal over de plastic soep kan vertellen, op welk leeftijdsniveau dan ook. Kleurrijke, mooie tekeningen en een nuttig verhaal, wat wil je nog meer? Mijn dochters van 2 en 4 zijn in elk geval erg enthousiast en liggen het heerlijk te lezen in bed 😉 . Het onderwerp is natuurlijk serieus maar in dit boek gaan kinderen op een simpele manier nadenken over hoe sommige mensen met de natuur omgaan. Echt een aanrader en misschien wel wat voor op school?!
Een beter milieu begint bij jezelf én bij je kinderen!! … en ik kan alvast verklappen: er is nog een mooi boek van Barroux, binnenkort meer daarover!
Van 26 september tot zondag 2 oktober maak je kans dit boek te winnen! Kijk op de Facebook pagina van Gezond met Femke voor meer informatie.
Meer informatie? Kijk op de website van Uitgeverij Meis & Maas, ook voor nog veel meer mooie boeken.
Je koopt hem voor € 12,95 onder andere bij Boekenwereld.com of Bol.com
Gezonde ‘sandwichspread’
Hhmmm, heb je zin in een lekkere frisse spread voor op een cracker of een broodje. Je maakt het heel makkelijk zelf! Geen sandwichspread uit een potje meer dus 😉
Wat zit er in?
- stuk of 2 augurkjes
- stengel bleekselderij
- halve rode paprika
- klein rood uitje of sjalotje
- grote wortel (of 2 kleintjes)
- handje peterselie
- ongeveer 5o ml volle biologische kwark
- limoensap van een halve limoen
- peper en zout
en zo maak je het:
Snijd alle groenten en kruiden in hele kleine stukjes of mix het even in de blender of in mijn geval in de Nutribullet.
Voeg de kwark toe en meng het met peper en zout.
Eet smakelijk!
Je kan ook heel makkelijk zelf zadencrackers maken, hoe je dat doet lees je in deze blog! Klik 😉
Het idee van het recept kwam van ChicksLoveFood maar ik heb het wat aangepast.
Natuurlijke middelen tegen luizen
School is weer begonnen en daarmee komen ook weer de LUIZEN… Vervelende beestjes die soms vrij hardnekkig kunnen zijn. Het beste dat je kan doen bij luizen is kammen, kammen en nog eens kammen. Veel mensen gebruiken luizenshampoo maar wist je dat er ook natuurlijke oplossingen zijn? Soms duurt het dan wat langer voordat je van de luis af bent maar heb je in elk geval geen chemische middeltjes nodig!
Wat kan je gebruiken?
- Appelazijn: luizen hebben een kleverige stof waardoor ze vast zitten aan de haren. Breng na het wassen wat azijn in het haar aan en laat het even intrekken voordat je het eruit spoelt. Appelazijn helpt de luis los te maken van de haar waardoor je ze makkelijker eruit kan kammen. Het haar kan hier wel van uitdrogen dus als de luizen weg zijn wel even goed verzorgen, bij voorbeeld met wat arganolie.
- Pepermunt en/of tea tree olie. Luizen blijken namelijk een hekel te hebben aan een bepaalde etherische oliën zoals pepermunt en tea tree. Je kan met deze olie een shampoo maken (zie recept verderop) of de olie mengen met kokos-, amandel- of olijfolie en flink aanbrengen op het haar. Daarna kammen en goed uitspoelen. (*)
- Lavendel etherische olie: elke dag een druppel lavendelolie achter het oor en in de nek kan ook helpen om luizen te voorkomen. Je kan de lavendelolie mengen met een paar druppels amandelolie of kokosolie. Je kan ook lavendelolie toevoegen aan je wasmiddel voor de luizenwas (knuffels, beddengoed, kleren etc).
- Dr. Bronner’s 18-in-1-Tea Tree-zeep: deze natuurlijke zeep die je voor veel doeleinden kan gebruiken blijkt ook te werken bij luizen. Was de haren een paar dagen achter elkaar met de zeep en kam daarna goed uit. Om het nog iets sterker te maken kan je nog een paar druppels tea tree olie toevoegen.
- De Pepermunt zeep van Dr. Bronner kan je ook onverdund aanbrengen op droog haar en een nacht laten intrekken. Afdekken is niet nodig maar een handdoek op t kussen is wel handig. Spoel het de volgende dag uit (let goed op de ogen) en kam de -waarschijnlijk dode- luizen er uit.
- Mayonaise: ja ja ook mayonaise kan helpen tegen luizen. Het kost een paar uur maar door de vettige mayonaise op het hoofd zullen de luizen stikken. Breng een goede laag mayo aan en laat dit 2-3 uur zitten. Spoel goed uit en kam de dode luizen eruit.
Zelf shampoo maken
Op de blog Naturemoms kwam ik een recept tegen van een natuurlijke anti-luis-shampoo die je zelf kan maken. Wat heb je nodig:
– een literfles of pot met dop/deksel
– eetlepel Dr. Bronner pepermunt zeep
– 8 tot 10 druppels etherische tea tree olie (biologisch!)
-> vul de kan met de ingrediënten en vul aan met water. Goed schudden voor gebruik!
Was het haar goed met deze shampoo, spoel uit met appelazijn en kam het na met een luizenkam. Herhaal dit een aantal dagen totdat de luizen weg zijn. Blijf vooral ook kammen!
Dr Bronner zeep kan je vinden in mijn webshop, grote flessen of kleine probeerflesjes!
Je kan er ook tanden mee poetsen, kleren wassen, schoonmaakmiddel maken of gewoon je handen wassen 😉
LET OP:
(*) Gebruik etherische olie in principe niet direct op de huid, vooral niet bij kinderen en gebruik alleen olie van een goed biologisch merk! Tea tree en lavendelolie zijn uitzonderingen; zij mogen wel direct op de huid aangebracht worden maar doe dit zeker niet te vaak en ook niet bij (kleine) kinderen. Door tea tree olie te vaak te gebruiken kan je er een allergie voor ontwikkelen.
Bronnen:
LUNCHBAKJES VOOR CONTINUROOSTER
Onze oudste dochter is na de zomervakantie overgegaan op het continurooster dus ik mag me uitleven op gezonde bento lunchbakken! Wat kreeg ze vandaag mee:
Fruitpauze: appel en blauwe besjes
Lunch: bananen/walnotenbrood met appelstroop, rijstwafel met Tahin, paprika, gedroogde abrikozen en wat goji besjes
Andere lunchideeën:
- boekweitpannenkoek
- zuurdesembroodje (liefst gluten- en tarwevrij)
- boekweitcracker
- appel-haverkoek
- zelfgemaakte mueslireep
- zelfgemaakte ontbijtkoek
- banaan, pruimen, perzik, peer, frambozen, komkommer, rozijntjes, avocado, stukje vlees, wortel, tomaatjes
Vegan burgers met linzen!
Wil je ook eens minder vlees eten maar moet je maaltijd wel lekker en voedend zijn? Probeer dan eens deze veganistische burgers met onder andere linzen en wortels!
Wat zit er in? (voor 4 grote burgers)
- 1 glazen pot linzen (of zelf gewelde linzen, let even op de weltijd!)
- 3 middelgrote wortels
- 1 bakje zongedroogde tomaten
- 50 gram amandelen, geroosterd
- 70 gram (glutenvrije) havermout
- 2 uien
- 1-2 el olijfolie
- Kruiden: 2 el komijnpoeder en oregano, peper & zout
En daarbij bij voorbeeld:
- 4 (spelt)pitabroodjes (even in de rooster of oven)
- beetje ketchup
- tomaten
- sla of spinazie
- champignons
- peterselie
- komkommer
En zo maak je ze:
- Spoel de linzen even af onder de kraan.
- Maal de amandelen en havermout fijn in je blender of keukenmachine totdat je een meel hebt.
- Snij de ui, wortels en zongedroogde tomaartjes in kleine stukjes en doe ze samen met de linzen in de blender. Blend dit tot een mooie substantie (beetje structuur mag wel) en voeg eventueel wat olijfolie toe als het te droog is of niet wil mengen.
- Doe het mengsel in een bak, voeg de kruiden toe en kneed goed door met je handen.
- Maak er burgervormpjes van, dit kan je bij voorbeeld doen met een ronde vorm zoals een deksel van een pot. doe er dan wel plastic folie (niet mijn favoriete product zoals je wel snapt) overheen.
- Leg ze even in de koelkast met het folie eromheen en verwarm ondertussen de oven op 180 graden.
- Afbakken op bakpapier in ongeveer 30 minuten.
- Serveren kan met een broodje en lekkere toppings!
Het recept vonden we op de site van Lisa Goes Vegan!
Spinazie/selderij soep
Wat zit er in?
- 1 ui
- knoflook
- 5 selderijstelen
- 1 grote spinazie
- klein blikje linzen
- kippenbouillon zonder gist of e-nummers! (bij voorbeeld van de Kleinste Soepfabriek)
- zout, peper, basilicum
en lekker voor erbij:
- ei
- avocado
- kipfilet
En zo maak je de soep:
Snijd de knoflook, ui en selderij in kleine stukjes en bak de ui en de knoflook aan in een pan. Voeg de spinazie en selderij erbij met de kippenbouillon en eventueel wat water (lees instructies van de bouillon). Breng dit aan de kook. Voeg vervolgens de linzen toe en blend alles tot een soepje. Met kruiden op smaak brengen.
Reviews saladeboeken
Veel mensen denken bij zomereten aan salades, logisch, maar ze zijn ook zo heerlijk in de winter of gewoon het hele jaar door. Salades zijn ideaal voor bij de maaltijd en eigenlijk nog beter als lunch in plaats van brood. We eten namelijk over het algemeen veel te weinig groenten en groeten maken gelukkig!
Ik heb van 2 saladeboeken een review geschreven die je kan lezen op de site van Goed Eten Gezond Leven.
Het eerste boek was Salade to go van Alexander Hart, een boek vol recepten voor salades die je kan meenemen naar je werk of school, gewoon in een glazen pot!
Ook heerlijke recepten vind je in het boek van David Bez: Supersalades! In dit boek leet je hoe je een salade opbouwt met een basis, groenten en fruit, eiwitten, toppings, kruiden en heerlijke dressings. Recepten voor zowel lunch als avondeten, het hele jaar door. Seizoensgebonden, simpel en mooi gefotografeerd!
aan deze review hing een winactie, de winnaar is inmiddels bekend en benaderd.
Brandnetel: prikkend plantje of wondermiddel?
Brandnetels; ze groeien momenteel bijna overal en worden vooral geassocieerd met pijn en jeuk. Veel mensen gaan ze dus uit de weg, maar ken jij al de helende kracht van de brandnetel?!
Reinigen
Brandnetels worden al eeuwen medicinaal gebruikt vanwege de reinigende werking voor het hele lichaam. Ik word altijd blij van hele velden vol brandnetels omdat dat vaak betekent dat ze de aarde aan het ontgiften zijn. De brandnetel is namelijk een ruderaalplant, wat betekent dat ze vaak groeien op bevuilde plaatsen die ze dan reinigen en vullen met mineralen.
Pijn
De pijn die je krijgt van het aanraken van brandnetels komt door de brandharen aan de stengels en aan de rand van het blad. Het topje van de brandhaar dringt in je huid en kan wel 1 tot 2 dagen pijn geven. Als je ‘geprikt’ bent door een brandnetel dan zijn er vaak kruiden en planten in de buurt die je kunnen helpen:
- Zuring
- Weegbree (zie afbeelding hieronder)
- Salie
- Rozemarijn
- Munt
- Hondsdraf
Kneus de bladeren tot het sap eruit komt en wrijf het op de zere plek.
Thee
Je kan van brandnetels heel goed thee maken. Ik doe dat zelf met gedroogde brandnetels (vaak gewoon te koop bij een -biologische- supermarkt) omdat ik dat iets minder gedoe vind en ik geen risico wil lopen op een jeukreactie. Daarnaast is gedroogde brandnetel naar mijn idee ook schoner, denk aan honden, katten en uitlaatgassen. Maar je kan thee natuurlijk ook maken met verse brandneteltoppen; het prikkende effect van de haartjes verdwijnt vaak door verwarming.
Wil je je lichaam reinigen, omdat je lichamelijke klachten hebt of gewoon eens een grote schoonmaak wil doen, doe dan eens een brandneteltheekuur. Reinigingskuur thee: 2 weken lang 3 kopjes brandnetelthee drinken. Extra veel water drinken! (ja je zal veel naar de wc moeten 😉 ). Maar let op, dit is niet geschikt voor iedereen: overleg bij onder andere medicatiegebruik zoals plaspillen en bloedverdunners, zwangerschap, borstvoeding, hart- en vaatziekten altijd eerst met de apotheek!
Gooi ook eens wat verse brandnetels door de soep!
Brandnetel heeft veel effect op je lichaam, zo werkt het:
- Vocht afdrijvend, wat betekent dat het kan helpen bij oedeem maar ook als urineafdrijver en het werkt menstruatiebevorderend;
- Reinigend, als reinigingskuur maar ook bij afvallen;
- Bacteriedodend en bloedstelpend;
- Gek genoeg helpt de brandnetel ook bij eczeem, huidklachten zoals psoriasis en hooikoorts. Ook wordt het toegevoegd aan shampoo, zoals die van Urtekram. De thee kan uitwendig ook helpen bij een droge hoofdhuid.
Brandnetel kan helpen bij de volgende kwalen:
- Jeuk uitslag
- Verbranding van de huid
- Acne, jeugdpuistjes, mee-eters, puisten
- Eczeem
- Psoriasis
- Diarree
- Roodvonk
- Voorkomen haaruitval
- Aambeien
- Artrose
- Jicht
- Gewrichtspijnen
- Lever klachten
- Nier steen
- Prostaatklachten
- Bloedarmoede
Maar pas op: brandnetel is niet een onschuldig plantje:
- Omdat brandnetel vochtafdrijvend werkt moet je extra veel water drinken om niet uit te drogen.
- Doordat je dus meer vocht verliest en meer plast kan dit effect hebben op medicijnen die je slikt, deze kunnen eerder uit je lichaam verdwijnen voordat de werking optimaal is. Bij medicatiegebuik altijd eerst je apotheek raadplegen!
- Niet gebruiken bij kinderen en ook niet bij koorts.
- Bij twijfel over het gebruik van brandnetels altijd een apotheek, huisarts of fytotherapeut raadplegen!
Bronnen: www plantaardigheden.nl, Groot handboek geneeskrachtige planten (G. Verhulst), http://www.astrologie.ws/kruiden/brandnetel.htm, Ekoplaza, http://www.brandnetelthee.net/
Mini frittata’s!
Hhhhmmmm heb je nog wat eieren en groenten in de koelkast? Maak dan eens deze lekkere mini frittata’s! Heerlijk als borrelhapje, lunch maar ook heel lekker om mee te nemen/geven naar werk of school.
Het is heel simpel:
– 50% geklutst ei
– 50% gesneden/geraspte groenten (bij voorbeeld wortel, paprika, broccoli, tomaatjes, courgette)
– oregano, basilicum of andere heerlijke kruiden
– peper en zout
Meng alles goed en giet het in papieren vormpjes in een cupcakeblik. Bak ze ongeveer 14 minuten op 200 graden. Mocht je er nog wat extra bij willen doen dan kan je denken aan wat bio kipfilet of (geiten)kaas.
Met dank aan Renate de Leth-Engberts voor het recept en de foto!
Weer zo’n lekkere salade!
Heerlijk voor warme dagen, als avondeten of lunch!
Dit zit erin (hoeveelheid naar wens):
- bleekselderij
- komkommer
- (cherry)tomaatjes
- pot linzen
- wortels
- avocado
- zakje babyspinazie (even aangebakken)
- eventueel een appel
- theelepeltje mayonaise (Ton’s friszuur) en een lepeltje mosterd
- flinke scheut olijfolie
- citroen (voor het sap)
*Vegan* PESTO met cashewnoten
De meeste mensen maken pesto met pijnboompitten, maar dit kan ook heel goed met cashewnoten! Dat is handig als je bij voorbeeld allergisch bent voor pijnboompitten of er een bittere nasmaak van krijgt, het zogenaamde pijnboompittensyndroom (ja, dit bestaat echt, kan weken een vervelende smaak in je mond geven). Deze pesto bevat daarnaast geen kaas en is dus vegan!
Wat heb je nodig?
- extra vierge olijfolie (ongeveer 5 eetlepels)
- blaadjes van een heel basilicumplantje of los ongeveer 40 gram
- 2 knoflooktenen
- 40 gram cashewnoten
- 1 theelepel citroensap
- snufje zeezout
Hoe maak je het?
Voeg de ingrediënten in de blender of keukenmachine (of Nutribullet 😉 ) en mix totdat de pesto dik genoeg is. Mocht het te dik blijven voeg dan wat olie toe. Bewaar de pesto in een afgesloten potje in de koelkast.
Lekkerrrrr: pasta pesto met:
- cherrytomaatjes
- courgette
- kip
- ui
- knoflook
- pesto
- avocado (door de -zelfgemaakte- pesto gemengd)
- pasta
Bak de kip gaar met de knoflook en ui. Voeg de courgette, tomaatjes en pesto met avocado toe. Eet met bij voorbeeld spelt of kamut spaghetti, rode linzen pasta of courgettespirelli. Liefst geen tarwe producten.
Ontbijt – zoete biologische perziken!
Er zijn weer heerlijke zoete biologische perziken te koop en daar maak ik graag lekkere ontbijtjes mee!
Wat zit erin?
- glutenvrije havervlokken, pompoenpitjes, zonnebloempitjes, kokosrasp, rozijntjes en chiazaad: even een nacht geweekt in water
- kokosstart van Abbot Kinney’s
- aardbeien en perzik
Dit ontbijt vult goed dus je kan er wel een ochtend op teren!
Hhhhmmmm zelfgemaakt IJS zonder zuivel of toegevoegde suikers!
Het is zoooooo lekker en makkelijk om zelf ijs te maken zonder zuivel of toegevoegde suikers!
Wat zit er dan wel in? (hoeveelheid is naar smaak en wens)
- bevroren bananen (ik vries altijd wat bananen in stukjes in)
- aardbeien, frambozen en zwarte besjes (kan vers maar mag ook uit vriezer zoals:)
- klein blikje kokosmelk
- eventueel kan je een avocado toevoegen voor wat goede vetten
Doe alles in de blender of -in mijn geval- Nutribullet (echt zo handig voor alles!!) en mixen maar!
Echt heeeerlijk!
Heerlijke champignonsoep met goedgevulde salade
Maak je graag soep, probeer dan eens deze heerlijke champignonsoep! Een goede manier om veel groenten te eten en lekker met een goedgevulde salade.
Wat zit er in de soep? (ongeveer 4-6 personen)
- 2 bakken kastanjechampignons
- paar stengels bleekselderij
- rode ui
- knoflook
- pot kippenbouillon van de Kleinste Soepfabriek (lekkere biologische bouillon zonder gist)
- pakje kokosroom of klein blikje kokosmelk
en zo maak je de soep:
Snijd alle groenten in kleine stukken en bak de ui en knoflook aan in een pannetje met wat kokosolie/olijfolie.
voeg de champignons en bleekselderij toe en daarna ook de bouillon en dezelfde hoeveelheid water. Laat alles even zacht koken en pureer met de staafmixer.
Voeg hierna de kokosroom of -melk toe.
En voor de salade heb je nodig:
- sla of baby spinazie
- rood uitje
- pot/blik kikkererwten
- avocado
- tomaatjes
- paprika
- komkommer
- eventueel wat zonnebloempitjes
- dressing: Ton’s friszure mayonaise, mosterd, olijfolie, citroensap, olijfolie en eventueel wat tahin met water erbij. (alles naar eigen smaak/wens)
Smakelijk eten!
Nog even: het is moeilijk om een bouillon te vinden die geheel troepvrij is. Hoewel deze bouillon voor mij goed in de buurt komt van pakjes/zakjes-vrij leven zit ook hier het ingrediënt ‘natuurlijk aroma’ in. Dit kan van alles betekenen maar ik ga er niet vanuit dat dit msg of e621 is. Ik heb de fabrikant gemaild, mocht ik meer horen dan horen jullie het ook!
DIY: anti-muggenspray
De zomer komt er aan en daarmee ook de muggen. Ik ben geen voorstander van het gebruik van DEET en probeer de muggen op een natuurlijke manier te weren. Zo gebruiken mijn kinderen Parakito muggenbandjes met etherische olie maar je kan ook heel makkelijk zelf anti-muggenspray maken! Monica van Aromatherapie-info.com stuurde hier een mooi recept voor.
Deze insectenspray bevat citroenmelisse en basilicum, twee kruiden die bekend staan om hun insectenwerende werking. Door toevoeging van etherische olie wordt de werking versterkt en heb je een goed werkende anti insectenspray.
Wat heb je nodig?
- 2 gram verse basilicum blaadjes
- 2 gram verse citroenmelisse blaadjes
- 100 gram hamamelis (toverhazelaar) hydrolaat
- Insectenwerende etherische olie zoals.: citronella, citroen-eucalyptus of citroengras.
- Sprayflesje 100 ml
Zo maak je het:
Doe de basilicumblaadjes en de citroenmelisse blaadjes in een glazen pot en giet hier het hamamelis hydrolaat overheen. Zorg ervoor dat de blaadjes goed onder staan. Zet dit geheel donker weg en laat het 1 week trekken, dagelijks even schudden.
Na 1 week giet je het hamamelis hydrolaat door een fijn vergiet in een glazen flesje. Dit is je basis. Deze basis kan je in de koelkast minstens 6 maanden bewaren.
Om de spray te maken neem je een glazen sprayflesje van 100 ml. en vult dit voor de helft met het hamamelis hydrolaat, voeg hier dan 3 druppels etherische olie aan toe, vul aan met water en doe de sprayverstuiver erop.
Gebruik:
Voor gebruik je flesje altijd goed schudden zodat de etherische olie zich goed verdeeld en spray dan op armen en benen. Afhankelijk van hoeveel muggen en insecten er in je omgeving hebt, of je veel zweet e.d. kan je het sprayen regelmatig herhalen.
Heerlijke couscous!
Zoek je nog een lekker recept voor avondeten waarvan je de kliekjes mee kan nemen als lunch de volgende dag?
Dan is deze couscous misschien wat voor je! Lekker, zowel warm als koud!
Wat zit er in?
- speltcouscous
- rucola
- geroosterde cashewnootjes (zelf even roosteren)
- geitenkaas
- cherrytomaatjes
- rode paprika
- knoflook
- ui
Bak de ui en de knoflook. Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking (vaak is dit in 3 minuten al klaar).
Rooster ondertussen de cashewnootjes aan in een pannetje of in de oven. Doe de gesneden tomaatjes, paprika, couscous en rucola in de pan bij de ui en knoflook en roerbak even.
Voeg de nootjes toe en brokkel op het eind de geitenkaas erover.
Ik wou eens tofu proberen, dus dat had ik er ook nog door gedaan. Ik ben niet zo fan van soja maar voor die ene keer vond ik t geen punt.
De volgende dag had ik een heerlijke lunchsalade!
Nog even: let bij kleine kindjes op met nootjes ivm verstikkingsgevaar of allergie!
Natuurlijke nagellak van Little Ondine!
Nagellak, mijn voeten zijn er dol op, lekker knalrood of roze op slippers de zomer door! Maaarrrrrrrr zoals bij alle verzorgingsproducten en make-up kan je ook bij nagellak bewuste keuzes maken. In gewone nagellak zitten chemische toevoegingen die ik toch liever niet op m’n nagels heb, dus ging ik op zoek naar een natuurlijke nagellak en kwam uit bij Little Ondine via de website All Over Piercings!
De lakjes van Little Ondine zijn veganistisch (en dus niet getest op dieren) en natuurlijk . Ze worden gemaakt van hars, zonder gekke toevoegingen en ze ruiken dus ook niet chemisch zoals gewone lak. Daarnaast heb geen remover nodig! Hoe krijg je de lak er dan af? Nou gewoon een hoekje los plukken en je trekt zo het lakje eraf, werkt echt, ik heb het getest. Dat is dus fijn: een natuurlijke lak en geen chemische remover nodig. Win-win!
Nagellak van Little Ondine is wateroplosbaar, dus in het uur na aanbrengen moet je je handen of voeten droog houden. Ook is het goed om je nagels eerst even te ontvetten zodat de lak beter blijft zitten. Als je het goed aanbrengt moet de lak wel een week goed zitten. Ik heb het geprobeerd en ik vond het prima aanbrengen en de lak bleef inderdaad mooi zitten. Daarna laat ik zelf mijn nagels even een dagje ‘luchten’ voordat ik weer een nieuwe kleur aanbreng maar that is up to you.
Mocht je tijdens het aanbrengen wat knoeien dan kan je het beter direct weghalen met een doekje of wattenstaafje. Als je hier mee wacht tot het droog is kan je namelijk de hele lak wegtrekken. En let op: niet gaan pulken aan losse stukjes 😉
Voordeel van deze manier van verwijderen van de lak is wel dat wanneer je op je werk bent en één nagel ziet er niet meer zo mooi uit, je gewoon alle nagels eraf kan halen. Nieuw kleurtje mee in je tas en je hebt zo weer mooie fleurige nagels!
Er zijn ontzettend veel mooie kleuren om uit te kiezen en naast uni kan je zelfs glitterlak kopen, hoe leuk is dat?!
Kijk vooral even op de pagina’s van All Over Piercings voor alle geweldige kleurtjes!
Bestellen via iHerb
Heb je wel eens van iHerb gehoord? Een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd bezorgd en waar je vaak voordelig bepaalde producten kan bestellen zoals vitamines, mineralen en kruiden.
Ik steun absoluut de lokale winkels of particuliere webshops in plaats van grote multinationals, maar als het echt veel geld scheelt koop ook ik wel eens via iHerb. Vooral vitamines van Solgar zijn in Amerika veel goedkoper dan in Nederland en het kan dus aanzienlijk schelen door dit online te kopen. Zelf inclusief verzendkosten! Kijk hierbij niet alleen naar vergelijkbare producten maar ook naar aantallen in de potjes.
Een paar voorbeelden:
Prijs iHerb: € 30,95 voor 60 stuks. Gemiddelde prijs in Nederland: € 64,25
* Solgar magnesium citraat:
Prijs iHerb: € 15,21 voor 120 tabletten. Gemiddelde prijs in Nederland: € 26,25
* Solgar prenatal nutrients zwangerschapsmulti
Prijs iHerb: € 23,39 voor 240 stuks. Gemiddelde prijs in Nederland voor 120 stuks: € 22,50
* Animal parade multivitamine kind
Prijs iHerb: € 24,52 voor 180 stuks. Gemiddelde prijs in Nederland voor 90 stuks: € 18,95
* Solgar Omega 3 visolie concentraat
Prijs iHerb: € 19,70 voor 240 capsules. Gemiddelde prijs in Nederland voor 60 stuks: € 23,70 (!!)
Serieus? 240 capsules bij iHerb zijn goedkoper dan 60 capsules in Nederland! Echt absurd.
En wat kan je er nog meer kopen?
* verzorgingsproducten zoals deze natuurlijke zeep van op basis van geitenmelk, en vele andere natuurlijke zepen.
* Weleda producten (niet goedkoper maar mocht je nog wat vulling nodig hebben om op goedkope verzendkosten te komen soms handig om bij te bestellen)
* schoonmaakmiddelen zoals van Ecover of Attitude (zelfde prijs of iets duurder)
* hygiëneproducten zoals van Natracare (iets voordeliger)
* voedingsmiddelen, kruiden, andere supplementen en nog veel meer!
Waar moet je op letten?
Op pakketjes uit het buitenland betaal je invoerkosten, maar niet altijd.
De afgelopen jaren heb ik maar 1x invoerkosten moeten betalen en dat kwam waarschijnlijk omdat het pakketje te zwaar was. Je moet letten op gewicht en prijs.
Hier wat tips:
– blijf onder 60 euro/dollar, dan zit je vaak wel veilig
– verzendkosten: kies altijd voor verzenden via DHL (hoe minder je besteld, hoe duurder de verzendkosten. Bij 50 euro zijn de verzendkosten vaak 7 of 8 dollar en dat is het goedkoopst)
– bestel niet te zware producten zoals schoonmaakspray. Met ongeveer 3 potten Solgar zit je vaak wel goed.
En bij de verschillende artikelen is het goed te letten of ook biologische (organic) producten geen gekke ingrediënten bevatten. Bij twijfel kan google uitkomst bieden!
Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op: iHerb.com
*** Nog even: ik ben er natuurlijk niet verantwoordelijk voor wanneer je wel invoerkosten moet betalen, of een boete, het is echt uitproberen. Maar dan nog ben je vooral met diverse producten van Solgar alsnog goedkoper uit.
*** En: het is verstandig om een deskundige te raadplegen voor het gebruik van supplementen omdat dit soms niet goed samengaat met bepaalde medicatie/gezondheidsklachten (of natuurlijk juist wel 😉 )
Pompoen-wortel-bloemkool SOEP
Weer eens een lekker soepje, ditmaal met super gezonde groenten!
Wat zit er in?
- 1 (fles)pompoen
- 1 bloemkool
- 3 grote wortels/winterpenen
- ui
- knoflook
- water
- bouillonblokje zonder gist van Ekoplaza
- verse kruiden zoals basilicum
- peper
- zonnebloempitten
- broodje
Hoe maak je het?
Snijd alle groenten en bak eerst de knoflook en ui even aan in wat kokosolie in een grote soeppan. Voeg daarna alle andere groenten toe en vul de pan aan met water met het bouillonblokje.
Laat even zachtjes koken totdat alles zacht is en pureer dan met de staafmixer.
Voeg eventueel nog wat gehaktballetjes toe (ik rol ze gewoon zelf van biologisch gehakt)
Garneer met zonnebloempitten en wat geroosterd brood!
Eet smakelijk!
Framboos caramel crumble taart!
Op de site van LISA GOES VEGAN kwam ik zo’n geweldige taart tegen die ik echt even met jullie wou delen, en gelukkig mocht dat van Lisa!
Lisa eet veganistisch, wat wil zeggen dat ze geen dierlijke producten eet. Dus geen zuivel, vlees, vis, eieren, maar bij voorbeeld ook geen honing. Ik vind het inspirerend om haar site (en die van andere vegans) te bekijken en recepten uit te proberen. Ik eet geen zuivel en probeer honing te vervangen door ahornsiroop maar vlees, vis en eieren eet ik toch wel graag… maar dan uiteraard biologisch! Maar ik vind het vooral geweldig te zien (en proeven) hoe heerlijk veganistisch eten kan zijn!! Kijk vooral eens op haar site www.lisagoesvegan.nl
En dan nu de taart!
Wat zit er in?
Bodem
- 200 gram havermeel (havermout gemalen in keukenmachine)
- 5 el gesmolten kokosolie (ontgeurd)
- 2 el dadelsiroop
- snufje zout
Caramel laag
- 15 dadels
- 1 kopje water
- merg van 1/4 vanille stokje
- 1/2 theelepel himalaya zout
Frambozen laag
- 250 gram (bevroren) frambozen
Crumble
- 90 gram havermout
- 4 el (ong 120 ml) gesmolten kokosolie
- 4 el dadel/rijst/agave siroop
- 2 handjes gehakte noten naar keus (ik gebruikte walnoten)
- snuf Himalaya zout
En zo maak je de taart:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de onderkant van je taart met bakpapier. Maak eerst de bodem door alle ingrediënten bij elkaar te doen in een grote bak. Kneed met je handen totdat je een deeg-achtig structuur krijgt. Is het te kruimelig nog? Voeg wat extra water/dadel siroop toe. De bodem wordt een soort zanddeeg bodem. Niet te zoet.
- Bekleed de onderkant van de taartvorm met de bodem en zet hem voor 15 minuten in een voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen de caramel door alle ingrediënten in een keukenmachine te laten draaien. Bewaar de caramel even voor straks.
- Verwarm daarna de frambozen op heel laag vuur in een steelpannetje (of gebruik verse frambozen), druk de frambozen iets kapot zodat je een frambozen compote structuur krijgt. laat afkoelen en bewaar deze voor straks.
- Haal de bodem uit de oven en kijk of hij goudbruin is gekleurd. (Laat de oven aanstaan voor de crumble) Laat deze eventjes afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de caramel erop smeren. Zet de koek nu voor 10 minuten in de vriezer zodat de caramel hard wordt. Smeer daarna de frambozen compote erop.
- Combineer alle ingrediënten voor de crumble in een grote bak en meng goed zodat alles goed gemixt is (alles moet een beetje vochtig zijn) Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak deze in 10 minuutjes goudbruin en knapperig. Let op dat de noten niet aanbranden! (dit gaat sneller dan je denkt) Strooi de crumble pas over de taart vlak voordat je hem gaat serveren (anders wordt het niet meer knapperig)
Ik heb hem zelf nog niet gemaakt maar hij staat hoog op mijn lijstje, vooral nu er weer heerlijke verse frambozen zijn!!
Smeerwortelzalf maken
Smeerwortel, oftewel Symphytum officinale, staat momenteel weer prachtig in bloei! Je vindt dit nuttige plantje vaak zonder dat je het weet in veel plantsoenen!
Smeerwortel is een plantje met pijnstillende werking dat kan helpen bij:
- blauwe plekken
- kneuzingen
- hernia
- reuma
- spierpijn
- zwellingen
- en zelfs botbreuken!
Smeerwortel zorgt voor snellere afvoer van afvalstoffen en stimuleert de doorbloeding.
Harry Potter-fans herinneren zich vast nog wel dat madame Plijster op wonderbaarlijke wijze gebroken botten kon helen, dit kan wel eens gebaseerd zijn op de smeerwortelzalf.
Je kan zelf ook een zalf van de wortels, vooral in het voorjaar (eigenlijk net voordat de plant bloeit, zodat de meeste kracht in de wortels zit) of in het najaar. Kies dan wel voor planten die ouder dan 3 jaar zijn zodat je goede dikke wortels krijgt.
Wat heb je nodig voor een potje van 120 gram zalf:
- 100 ml (olijf-, amandel- of zonnebloem) olie
- 15 g bijenwas
- ca. 9 stukjes verse smeerwortel (vingergroot)
- of ca. 150 g gedroogde smeerwortel
Hoe maak je de zalf?
Je bent hier wel even een dag mee bezig, maar het is niet ontzettend veel werk, het kost gewoon wat tijd. Schil de wortels en snijdt ze in dunne plakjes. Doe de olie in een dikke glazen maatbeker en verwarm het au bain marie. Voeg 1/3e van de smeerwortel toe en verwarm dit 3 uur in warme olie (maar niet kokend!). Na elk uur laat je de olie even afkoelen en warm je het weer op en tussendoor kan je met een houten spatel roeren.Na minimaal 3 uur giet je de olie af door een vergiet in een kom en schenk je het terug in de maatbeker met nieuwe smeerwortel. Herhaal het proces nu weer opnieuw.
Uiteindelijk ben je dus 3x minimaal 3 uur olie aan het verhitten met tussendoor afkoelen. Na de laatste keer afgieten voeg je de bijenwas toe en verwarm je alles weer zacht. Als alles gesmolten is zet je de maatbeker in een teiltje met koud water zodat het wat afkoelt. Tijdens dit afkoelen moet je goed blijven roeren anders koekt de bijenwas aan. Als het bijna te dik is giet je de zalf in een potje, bij voorkeur donker glas en laat je het stollen. Eventueel kan je, als alles nog vloeibaar is, nog een paar druppels etherische olie toevoegen voor de geur, zoals lavendelolie.
De zalf is op een donkere plek ongeveer een jaar houdbaar (door met je vingers crème uit het potje te halen wordt het eerder ranzig).
LET OP: je mag smeerwortel niet op een open wond smeren, omdat het zo snel kan werken dat een open wond al dicht gaat voordat alle troep en bacteriën het lichaam uit zijn. Hierdoor kan je onderhuidse ontstekingen krijgen! Voor het gebruik van lavendelolie moet je ook in sommige gevallen voorzichtig zijn zoals bij zwangerschap.
Lekkere scones voor een zelfgemaakte high tea! (Glutenvrij, zuivelvrij)
Je kan heel makkelijk zelf scones maken voor bij voorbeeld een high tea of gewoon als lunch of tussendoortje.
Wat zit er in?
- 125 gr boekweitmeel
- 100 gr amandelmeel
- 2,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
- snufje zeezout
- 50 gram kokosolie (gesmolten maar niet te heet)
- 1 ei
- 125 ml amandelmelk of kokosmelk
- handje rozijntjes
- hou je van zoet, voeg dan een beetje ahornsiroop of honing toe
Verder nodig
2 mengkommen
bakplaat & bakpapier
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Leg wat bakpapier op een bakplaat.
- Meng het meel, bakpoeder en zout in een kom en voeg de kokosolie toe.
- Snijd de boter in kleine blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten.
- Klop de eieren samen met de melk los in een andere kom en giet dit bij het meelmengsel.
- Meng/kneed dit tot een een samenhangend deeg.
- Vorm 6-8 balletjes van het deeg plet ze een beetje.
- Bak in 10-15 minuten gaar.
- ze zijn warm het lekkerst maar je kan ze ook een paar dagen in de koelkast bewaren in een dicht bakje.
- qua beleg kan je kiezen voor (suikervrije) jam, appelstroop, notenpasta of opgeklopte kokosroom!
Eet smakelijk!
Bron recept: Happy by Nature