Shampoo… op welke stoffen moet je letten?

Shampoo, het is één van de meest gebruikte verzorgingsproducten maar weten we wel wat er allemaal in zit? Helaas bevatten de meeste ‘reguliere’ shampoo’s namelijk stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid zoals conserveermiddelen (parabenen) en schuimmiddelen (SLS en SLES).

shampoo

Waarom is het slecht?

SLS werkt uitdrogend en agressief voor je hoofdhuid waardoor je huidirritatie kan krijgen zoals roodheid, droog of juist vet haar. De stof kan zich stapelen in je lichaam. Parabenen worden in veel artikelen gelinkt aan kanker, al zal daar zeker nog meer onderzoek voor nodig zijn. Wel is de stof gevonden in een aantal tumoren en dan vooral bij borstkanker. Mijn mening is dat het het beter is om een zo natuurlijk mogelijk product te kiezen omdat je die chemische toevoegingen niet nodig hebt en je niet precies weet wat het met je doet op de lange termijn. Dat de stoffen gelinkt worden aan een aantal – ernstige- aandoeningen doet bij mij wel een alarmbel rinkelen.

Waar moet je op letten?

* Parabenen: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen
* SLS en SLES: Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate of Sodium acetyl sulfate

de traaij

Maar kan ik dan niets meer gebruiken??

Ja zeker wel, er zijn vele natuurlijke merken die geen parabenen, SLS of andere nare stoffen bevatten zoals Utrekram, Herbelle, Weleda, de Traay, dr. Organic of een aantal eigen merken van G&W winkels of de Tuinen.

Goed etiketten lezen en vaak staat ook wel op de voorkant vermeld dat de fles geen parabenen of SLS bevat.
Urtekram beschrijft het mooi bij de ingrediëntenlijst: “verder niets”.

urtekram