Smeerwortel, oftewel Symphytum officinale, staat momenteel weer prachtig in bloei! Je vindt dit nuttige plantje vaak zonder dat je het weet in veel plantsoenen!
Smeerwortel is een plantje met pijnstillende werking dat kan helpen bij:
- blauwe plekken
- kneuzingen
- hernia
- reuma
- spierpijn
- zwellingen
- en zelfs botbreuken!
Smeerwortel zorgt voor snellere afvoer van afvalstoffen en stimuleert de doorbloeding.
Harry Potter-fans herinneren zich vast nog wel dat madame Plijster op wonderbaarlijke wijze gebroken botten kon helen, dit kan wel eens gebaseerd zijn op de smeerwortelzalf.
Je kan zelf ook een zalf van de wortels, vooral in het voorjaar (eigenlijk net voordat de plant bloeit, zodat de meeste kracht in de wortels zit) of in het najaar. Kies dan wel voor planten die ouder dan 3 jaar zijn zodat je goede dikke wortels krijgt.
Wat heb je nodig voor een potje van 120 gram zalf:
- 100 ml (olijf-, amandel- of zonnebloem) olie
- 15 g bijenwas
- ca. 9 stukjes verse smeerwortel (vingergroot)
- of ca. 150 g gedroogde smeerwortel
Hoe maak je de zalf?
Je bent hier wel even een dag mee bezig, maar het is niet ontzettend veel werk, het kost gewoon wat tijd. Schil de wortels en snijdt ze in dunne plakjes. Doe de olie in een dikke glazen maatbeker en verwarm het au bain marie. Voeg 1/3e van de smeerwortel toe en verwarm dit 3 uur in warme olie (maar niet kokend!). Na elk uur laat je de olie even afkoelen en warm je het weer op en tussendoor kan je met een houten spatel roeren.Na minimaal 3 uur giet je de olie af door een vergiet in een kom en schenk je het terug in de maatbeker met nieuwe smeerwortel. Herhaal het proces nu weer opnieuw.
Uiteindelijk ben je dus 3x minimaal 3 uur olie aan het verhitten met tussendoor afkoelen. Na de laatste keer afgieten voeg je de bijenwas toe en verwarm je alles weer zacht. Als alles gesmolten is zet je de maatbeker in een teiltje met koud water zodat het wat afkoelt. Tijdens dit afkoelen moet je goed blijven roeren anders koekt de bijenwas aan. Als het bijna te dik is giet je de zalf in een potje, bij voorkeur donker glas en laat je het stollen. Eventueel kan je, als alles nog vloeibaar is, nog een paar druppels etherische olie toevoegen voor de geur, zoals lavendelolie.
De zalf is op een donkere plek ongeveer een jaar houdbaar (door met je vingers crème uit het potje te halen wordt het eerder ranzig).
LET OP: je mag smeerwortel niet op een open wond smeren, omdat het zo snel kan werken dat een open wond al dicht gaat voordat alle troep en bacteriën het lichaam uit zijn. Hierdoor kan je onderhuidse ontstekingen krijgen! Voor het gebruik van lavendelolie moet je ook in sommige gevallen voorzichtig zijn zoals bij zwangerschap.